Wysyp pomidorów w tym roku nie zna granic! Więc pomidorowe szaleństwo czas zacząć.czas przygotowania 40minut . Ilość 2 średnie słoiki i jeden mały600 g żółtych pomidorków3 ząbki czosnkupół średniej cebulipół papryczki chilliok 5 łyżek olejucukier , sólkilka ziarenek kolorowego pieprzu1/3 łyżeczki przyprawy śródziemnomorskiej1 część octu na 2 części wodyPomidorki myjemy i dzielimy na pół lub ćwiartki . Do średniego słoika wlewamy 2 łyżki oleju a do małego jedną(na duże słoiki 4 ł ) cebulę kroimy w duże piórka , z chilli usuwamy pestki i kroimy w małą kostkę a czosnek w grube plasterki. Każdy słoik z pomidorkami robimy o innym smaku. Do cebuli dodajemy pieprzu a do czosnku śródziemnomorskiej . Octu leję ok 1/3 słoika resztę dopełniam mieszanką letniej wody z solą i cukrem (ja wybrałam marynatę intensywnie słodką z przebijającą się nutą soli czyli ok 1,5 łyżki soli na łyżkę cukru i 400 ml wody) Pasteryzuję przez 15 minut .