ßßß
Polędwiczka na rukoli to moja druga propozycja (Kolacja) w konkursie Rezydencje dla artystów gotujących (Generator/ Malta Festival 2013).Składniki dla 4 osób:1 polędwiczka wieprzowa2 garści rukolimały słoiczek kaparówoliwa15-20 małych młodych ziemniaczkówkoperek do posypania4 pomidorykiełki brokułaZ ziemniaczków zeskrobać młodą skórkę i gotować w lekko osolonej wodzie. W międzyczasie pokroić polędwiczkę na plasterki grubości około 1-2 cm, lekko rozbić i posolić z dwóch stron. Polędwiczki polać 1-2 łyżkami oliwy i odstawić. Koperek drobno posiekać, pomidory pokroić w ósemki.Na talerzu ułożyć rukolę, na to wyłożyć kapary. Obok rukoli ułożyć pokrojone pomidorki. Około 5-10 minut przed końcem gotowania ziemniaków smażyć polędwiczki z każdej strony po 2-3 minuty.Polędwiczki przełożyć na rukolę, ozdobić kiełkami. Ugotowane ziemniaczki przełożyć na talerz i posypać koperkiem.Smacznego! :)