Wykonanie
Stek z
polędwicy wołowej z
czosnkowym masełkiem, młodymi ziemniaczkami i
sałatą rzymską z
kiwi i
sezamem w orzeźwiającym dressinguDziś dzień Mężczyzny, więc na naszym
stole pojawił się spory kawałek grillowanej, krwistej
polędwicy wołowej. Już nie raz prezentowałam Wam jak przygotować
steka, dziś przedstawiam odsłonę z
czosnkowym masełkiem - jest naprawdę wyborna! Do tego egzotyczna i orzeźwiająca
sałatka z
kiwi i
sezamem. Mój mężczyzna był zachwycony! Gorąco polecam! A wszystkim
Panom składam najmilsze życzenia stu lat zdrowia i radości!

Dla 2 osób przygotuj:2
steki z
polędwicy wołowej o grubości ok 6 cm1 mała łyżka
octu balsamicznego1 szczypta
pieprzu2 duże łyżki
oliwy z oliwek2 duże łyżki
masła1 ząbek
czosnku na
sałatkę przygotuj:2
sałaty rzymskie baby2
kiwi1 dużą łyżkę
sezamu1/4 szklanki
oliwy z oliwek1 mała łyżka gęstego
miodu wielokwiatowego1 duża łyżka
octu jabłkowegosól,
pieprzUgotuj
młode ziemniaczki w osolonej wodzie.
Steka przygotuj według przepisu, który podaję tutaj (zdjęcia krok po kroku).W czasie gdy
polędwica będzie się grillowała przygotuj
sałatkę.
Kiwi obierz ze skórki i potnij w słupki, następnie każdy przetnij na pół.
Sałatę umyj i osusz. W miseczce wymieszaj
oliwę z oliwek,
ocet jabłkowy,
miód, szczyptę
soli i
pieprzu.
Sałatę i
kiwi wymieszaj z dressingiem i
sezamem, następnie wyłóż ją na talerze. Obok ułóż
młode ziemniaczki.
Masło roztop w małym rondelku, dodaj drobno posikany ząbek
czosnku, szczyptę
soli i
pieprzu.
Polędwicę wołową wyłóż na talerze z
sałatką i ziemniaczkami, następnie polej ją
czosnkowym masełkiem i gotowe. Smacznego!