Wykonanie
Aromatyczna zupa z
młodej kalarepy,
boczku,
koperku i
kolorowego pieprzuZa oknem wiosna, słoneczko miło przygrzewa, a ja natknęłam się w sklepie na
młodą kalarepkę. Od razu pomyślałam o mojej ulubionej wiosennej zupie. Słodka
kalarepa, aromatyczny
koperek i
kolorowy pieprz oraz konkretny
wędzony boczek, to naprawdę świetna kompozycja. Gorąco zachęcam do jej wypróbowania, bo jest przepyszna!

Na 1 , 5 l zupy przygotuj:5
kalarep1 pęczek
koperku1 dużą łyżkę ziaren
kolorowego pieprzu1 dużą garść pokrojonego w kostkę
wędzonego boczku1 dużą łyżkę
oliwy z oliwek1 l
bulionu1 dużą
cebulę2 duże łyżki 18% kwaśnej
śmietany
Kalarepę obierz i pokrój w kostkę o
boku ok. 1,5 cm.
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Rozgrzej duży garnek, wlej do niego
oliwę z oliwek i dodaj
boczek oraz
cebulę. Całość mieszaj, aż
cebula się zeszkli, następnie dodaj pokrojoną
kalarepkę.
Koperek potnij drobno, łodygi dodaj do garnka, resztę
koperku odłóż na później. Całość wymieszaj.

Po ok. 3 minutach dodaj
bulion, wymieszaj i duś zupę na średnim ogniu przez 20 minut. Następnie dodaj posiekany
koperek i rozdrobniony
kolorowy pieprz. Odlej do głębokiej miski 2 szklanki zupy z
kalarepą i
boczkiem i zmiksuj blenderem, następnie wlej krem z powrotem do zupy. Do tej samej miski wlej 1 szklankę zupy i dodaj do niej
śmietanę, dokładnie wymieszaj trzepaczką i przelej całość z powrotem do garnka. Zupę podawaj gorącą ze świeżym
pieczywem. Smacznego!