Wykonanie
Polędwiczka wieprzowa duszona w porach i
białym winie z młodymi ziemniaczkamiNie miałam dziś kompletnie pomysłu co zrobić na obiad. Stanęłam przed otwartą lodówką, ogarnęłam wzrokiem wszystkie półki, a w mojej głowie powoli, składnik po składniku, komponowało się, jak się później okazało, wyśmienite danie. Bardzo proste w przygotowaniu, delikatne w smaku, aromatyczne
polędwiczki wieprzowe duszone w porach i
białym winie z dodatkiem
czosnku,
selera naciowego i
śmietanki. Rewelacja. Gorąco polecam!

Dla 2 osób przygotuj:1 polędwiczkę wieprzową1
pora1/2 szklanki białego
wytrawnego wina1 ząbek
czosnku1
łodygę selera naciowego10
młodych ziemniaczków1/3 szklanki słodkiej
śmietanki 18%7 dużych łyżek
oliwy z oliweksól i
pieprzUmyj
ziemniaki, włóż do garnka zalej
wodą,
posól i ugotuj, będą gotowe, gdy swobodnie wbijesz w młodego
ziemniaka widelec (zajmie to ok. 20 minut).
Czosnek i
seler naciowy pokrój w drobniutką kosteczkę.
Pora przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj, następnie pokrój w grube paski. Rozgrzej głęboką patelnię, wlej 4 duże łyżki
oliwy z oliwek i dodaj
seler naciowy oraz
czosnek. Po 1 minucie dodaj
pora, mieszaj aż
por zmięknie. Następnie dodaj
białe wino i wymieszaj. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku. Duś
pory na małym ogniu.

W tym czasie polędwiczkę wieprzową potnij w grubą kostkę, o
boku ok. 3 cm. Rozgrzej drugą patelnię, wlej na nią 3 duże łyżki
oliwy z oliwek i dodaj pokrojoną
wieprzowinę. Obsmaż
mięso na złoto i dodaj je do
porów w
białym winie. Całość wymieszaj, dodaj 1/4 szklanki
wody i duś na małym ogniu przez 10 minut.

Następnie dodaj
śmietankę, wymieszaj i duś kolejne 10 minut. Spróbuj czy nie trzeba dodać
soli i
pieprzu. Gotowe
polędwiczki w
białym winie i porach podawaj w miseczkach, obok ułóż ugotowane ziemniaczki. Dobrze jest podać
białe wino, które użyte zostało do gotowania, rewelacyjnie pasuje. Smacznego!