Wykonanie
Liście młodego
szpinaku w cieście z
serem gruyèreZłote, chrupiące i pikantne pyszności z młodego
szpinaku. Rewelacja, nawet dla tych, którzy za
szpinakiem nie przepadają. Na przystawkę lub jako przekąska do
piwa lub
wina. Uwielbiam!

Dla 2 osób przygotuj:1 dużą garść
młodych liści
szpinaku,2 duże łyżki
mąki,4 duże łyżki
śmietanki kremówki,1/3 szklanki
mleka,1 garść
startego sera gruyère,1 szczypta
gałki muszkatołowej,1/4 szklanki
oleju roślinnegosól,
pieprz.Wymieszaj w misce
mąkę ze
śmietanką,
mlekiem,
serem,
gałką muszkatołową,
solą i
pieprzem. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany ( w razie potrzeby dodaj
mleka, żeby rozrzedzić ciasto, lub
mąki, żeby je zagęścić). Rozgrzej patelnię i wlej na nią
olej. Umyte i osuszone liście
szpinaku zanurzaj w cieście i kładź na rozgrzany
olej na patelni.




Gdy się zrumienią przełóż je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj jeszcze ciepłe. Smacznego!