Wykonanie
Cantucci
kardamonowo-
waniliowe z
migdałamiKruche, chrupiące, pełne
migdałów ciasteczka, w których zakochałam się podczas wakacji w Toskanii. Świetnie smakują maczane w dobrej, aromatycznej
kawie lub włoskim Vin Santo (słodkim
białym winie). Cantucci (lub zdrobniale cantuccini) pieczone są trzykrotnie, dlatego są tak kruche i chrupiące. Dzisiaj upiekłam świąteczną wersję z
kardamonem i
wanilią, wyszły wspaniałe. Piekę cantucci co roku i nie wyobrażamy sobie już bez nich świąt. Gorąco polecam!

Na 1 talerz
ciasteczek przygotuj:1,5 szklanki
migdałów2,5 szklanki
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru4
jajka1 dużą łyżkę pasty z
wanilii (lub 1
laska wanilii, lub jedno opakowanie
cukru waniliowego)2 małe łyżki
kardamonu1 1/2 małej łyżki
proszku do pieczenia1/4 kostki
masła
Migdały potnij na duże kawałki.
Mąkę wymieszaj z
cukrem,
proszkiem do pieczenia i
kardamonem, dodaj roztrzepane 3
jajka połączone z
wanilią i roztopionym, ostudzonym
masłem. Wszystko wymieszaj, dodaj
migdały, zagnieć ciasto i uformuj wałki o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto będzie się za mało kleić, dodaj trochę
wody. A jeśli jest zbyt lepkie - dodaj
mąki. W miseczce roztrzep jedno
jajko i posmaruj nim uformowane wcześniej wałki. Ułóż je na papierze do pieczenia, na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni w opcji z termoobiegiem. Piecz 25 minut.