ßßß Cookit - przepis na Świąteczne menu: kardamonowo-waniliowe ciasteczka z Toskanii

Świąteczne menu: kardamonowo-waniliowe ciasteczka z Toskanii

nazwa

Wykonanie

Cantucci kardamonowo-waniliowe z migdałami
Kruche, chrupiące, pełne migdałów ciasteczka, w których zakochałam się podczas wakacji w Toskanii. Świetnie smakują maczane w dobrej, aromatycznej kawie lub włoskim Vin Santo (słodkim białym winie). Cantucci (lub zdrobniale cantuccini) pieczone są trzykrotnie, dlatego są tak kruche i chrupiące. Dzisiaj upiekłam świąteczną wersję z kardamonem i wanilią, wyszły wspaniałe. Piekę cantucci co roku i nie wyobrażamy sobie już bez nich świąt. Gorąco polecam!
Na 1 talerz ciasteczek przygotuj:
1,5 szklanki migdałów
2,5 szklanki mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
4 jajka
1 dużą łyżkę pasty z wanilii (lub 1 laska wanilii, lub jedno opakowanie cukru waniliowego)
2 małe łyżki kardamonu
1 1/2 małej łyżki proszku do pieczenia
1/4 kostki masła
Migdały potnij na duże kawałki. Mąkę wymieszaj z cukrem, proszkiem do pieczenia i kardamonem, dodaj roztrzepane 3 jajka połączone z wanilią i roztopionym, ostudzonym masłem. Wszystko wymieszaj, dodaj migdały, zagnieć ciasto i uformuj wałki o szerokości ok. 3 cm. Jeśli ciasto będzie się za mało kleić, dodaj trochę wody. A jeśli jest zbyt lepkie - dodaj mąki. W miseczce roztrzep jedno jajko i posmaruj nim uformowane wcześniej wałki. Ułóż je na papierze do pieczenia, na blaszce i włóż do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni w opcji z termoobiegiem. Piecz 25 minut.
Źródło:http://kuchniabezstresowa.blogspot.com/2013/12/swiateczne-menu-kardamonowo-waniliowe.html