Wykonanie
Pierś kurczaka na sałacie rzymskiej ze słodkim
melonemW takie szare dni jak dziś mam ochotę na odrobinę słońca. Dzisiejsza
sałatka to wspomnienie wakacji w słodkiej Italii. Soczysty
melon, chrupiąca
sałata i aromatyczny
kurczak. Już mi się buzia uśmiecha!
Dla 2 osób przygotuj:1 małą podwójną
pierś kurczaka1/2
melona guadalupe (lub innego słodkiego
melona)2 małe główki
sałaty rzymskiej (lub jedna duża)
parmezan (lub inny twardy
ser np pecorino)ząbek
czosnku2 duże łyżki
oliwy z oliwekduża szczypta
soli i
pieprzu na dressing przygotuj:3/4 szklanki
oliwy z oliwek2 duże łyżki
octu balsamicznego1 duża łyżka gęstego
miodu, może być wielokwiatowyszczypta
pieprzu i
soliKurczaka rozdziel na dwie piersi, oczyść z błonek, tłuszczu i chrząstek. Natrzyj
oliwą,
solą i
pieprzem oraz drobno posiekanym
czosnkiem. Odstaw
mięso na bok.Obierz
melona podziel na plasterki. Przygotuj
płatki parmezanu.
Sałatę umyj i dokładnie osusz i podrzyj w duże kawałki. Nastaw piekarnik na 220 stopni. Rozgrzej patelnię (najlepiej grillową) do bardzo wysokiej temperatury, połóż na niej
piersi kurczaka, smaż po 3 minuty z obu stron, powtórz zabieg jeszcze dwa
razy i przełóż do rozgrzanego piekarnika na 10 minut. Następnie wyłóż
kurczaka na deskę i daj mu odpocząć. W tym czasie przygotuj dressing. Zmieszaj
oliwę,
ocet i
miód, dopraw
solą i
pieprzem.
Sałatę wyłóż na talerz, na nią
melona,
kurczaka przekrój na pół i ułóż na szczycie. Całość polej dressingiem i oprósz
parmezanem. Smacznego!