ßßß
JAJKA GOTOWANE - SADZONE W SOSIE MUSZTARDOWYM.Porcja dla 4 osób. Ja gotowałam dzisiaj dla dwóch.SKŁADNIKI:3 łyżki masła lub margaryny2 łyżki mąki1/4 litra mleka1/8 litra wody1 łyżeczka warzywnego wywaru instant lub wegety2 łyżki musztardy - wybór należny do Was. Ja użyłam średnio ostrej8 jajekfolia spożywczasólPRZYGOTOWANIE:
Przygotowujemy sos: Rozpuszczamy masło i dodajemy mąkę, następnie dolewamy mleko, wodę w której rozpuszczamy wywar warzywny lub wegetę.
Gotujemy dobrze mieszając, żeby nie zrobiły się grudki około 5 minut, na końcu dodajemy musztardę.Sos gotowy.
Wycinamy z foli kwadraty ,bierzemy kubek nakładamy folie i na środku robimy wgłębienie,wbijamy jajko i troszeczkę solimy, następnie delikatnie podnośny boki i związujemy takie sakiewki.To jest mój sposób, można jajka bezpośrednio na wodę wbijać ale mi nie zawsze się nie udawało wiec robię to w ten sposób. Jeśli byście chcieli wbijać jajka bezpośrednio na wodę to musicie pamiętać, żeby dodać soli i 2 łyżki octu- na 1 litr wody.
Do wrzącej wody wkładamy nasze sakiewki. Gotujemy 4 -5 minut.
Gotujemy ziemniaki, wykładamy jajka z sakiewek na talerz i polewamy sosem. Ja jeszcze podsmażam 1 cebule i polewam na ziemniaki. Posypujemy rzeżuchą, ja nie miałam wiec użyłam szczypiorku. Gotowe.SMACZNEGO !!!