Wykonanie
Ciasta
bananowe są pyszne. To jest szczególne ponieważ posiada chrupiącą "skórkę"
cukrową,która powstaje podczas pieczenia,dzięki wcześniejszemu posypaniu całego ciasta
cukrem trzcinowym.Z ciastami bananowymi trzeba uważać i robić wszystko ze skupieniem, ponieważ jest duże ryzyko, że
zrobi się zakalec. Jeśli jednak wszysko robimy szybko i sprawnie, bez robienia przerw i zgodnie z przepisem, nie ma czego się obawiać :)


Składniki:5 dojrzałych
bananów110 g
masła180 g
mąki2
jajka200 g
cukru trzcinowego + trochę do formy i posypania1/2 łyżeczki
sody2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego100 g
jogurtu greckiegoSkładniki powinny
mieć temperaturę pokojową.Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Przygotować sobie tortownicę o średnicy 24 cm, wysmarować ją dokładnie
masłem i posypać
cukrem trzcinowym.2
banany pokroić w talarki.
Masło utrzeć z
cukrem trzcinowym i
cukrem wanilinowym, aż powstanie kremowa masa (około 2 minuty na najwyższych obrotach).Dodawać po jednym
jajku i krótko miksować na małych obrotach.3
banany anany rozgnieść w miseczceW osobnym naczyniu
mąkę wymieszać z proszkiem i
sodą.3
banany rozgnieść widelcem i dodać do masy razem z
jogurtem. Wymieszać bardzo szybko i delikatnie (!), na najmniejszych obrotach, przez parę sekund.Następnie dodać
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą i zamieszać króciutko łyżką.Szybko przelać ciasto do tortownicy.Na wierzch ułożyć pokrojone
banany.Posypać
cukrem trzcinowym po całej powierzchni ciasta.Piec 45-60 minut (w zależności od piekarnika, u mnie piecze się 60 minut, trzeba więc sprawdzić patyczkiem czy jest w miarę suchy przy wyjmowaniu z ciasta).Zdjąć obręcz tortownicy od razu po wyciągnięciu ciasta z piekarnika.Smacznego!