Wykonanie
Ten przepis ze zdjęciami mojejego wykonania od dzisiaj znajdziecie w interaktywnym magazynie na tablety i smartfony Mamy i MiniMini+, który można pobrać za darmo za pomocą sklepu play.Magazyn skierowany jest do mam ale także do dzieci :) Znajdziecie tutaj wiele porad i nowych pomysłów :) Polecam gorąco! :)

Do pobrania tutaj:



Składniki:200 g miękkiego
masła260 g
mąki1
żółtko100 g
cukru pudru30 g
kakao1
cukier wanilinowy3-4 krople
aromatu waniliowegoSkładniki na dekoracje:4 czubate łyżki
cukru pudru4 kostki
gorzkiej czekoladyKilka kropli
mlekaMasło utrzeć z
cukrem. Dodać
żółtko, aromat i
cukier wanilinowy. Dokładnie zmiksować. Dodać przesianą
mąkę i zagnieść ciasto. Podzielić je na pół i do jednej połowy dodać
kakao. Obie kulki zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.Ciasto rozwałkować na grubość 5 mm. Szklanką o średnicy 6 cm wyciąć 8 jasnych kółek i 8 ciemnych. Naczyniem o średnicy 3 cm wyciąć po 16 kółek z każdego koloru.8 kółek o średnicy 3 cm przeciąć na pół (po jednym na jedno ucho). Pozostałe małe kółka utworzą buzię. Układać naprzemiennie kolorami.Piec 10-12 min w temperaturze 180 stopni C.Wyjąć i ostudzić.Przygotować
lukier.
Cukier wymieszać z kilkoma kroplami gorącego
mleka.
Czekoladę rozpuścić. Z lukru utworzyć oczy, dodając kroplę rozpuszczonej
czekolady. Z
czekolady tworzymy również nosek.Smacznego!!

