Wykonanie
Dzisiaj mam dla Was deser, który nadaje się idealnie na zbliżające się Święta ;-)
Czekoladowe babeczki z płynnym środkiem to już coś. Natomiast płynny środek o pierniczkowym smaku to już druga ważna rzecz ;-) Spróbujcie. Najlepiej smakują oczywiście na ciepło :) Przepis jak bardzo często znalazłam kiedyś na francuskiej stronie, trafił do mojego zbioru przepisów do wypróbowania i przeleżał tam jakiś czas, zanim został wykorzystany ;-)
Składniki na 6 osób:Na ciasto
czekoladowe:100 g
gorzkiej czekolady dobrej jakości15 g
masła4
jajka (3
białka i 1
żółtko)25 g
cukru pudru25 g
skrobi ziemniaczanejNa płynny, pierniczkowy środek:150 ml
śmietanki kremówki60 g
gorzkiej czekolady dobrej jakości60 g
czekolady z nadzieniem nugatowym2 łyżki
przyprawy do piernikaskórka z 1/2
cytrynyMożna je podawać z sosem
czekoladowym (ja nie robiłam)Na sos
czekoladowy:25 g
kakao100 ml
mleka15 g
masła50 g
cukru pudruNajpierw zrobić płynny środek. Zagotować
śmietankę. Dodać
przyprawę do piernika i
skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać i odstawić na 30 minut. Po tym czasie znowu zagotować i zalać połamaną
czekoladę. Dobrze wymieszać aż się rozpuści. Przelać do małych foremek lub innego pojemnika i włożyć do zamrażalnika do momentu, aż całość się zamrozi.Przygotować ciasto: w kąpieli
wodnej roztopić
czekoladę i
masło. Wymieszać i ostudzić.
Białka ubić na sztywno z
cukrem. Dodać jedną łyżkę do
czekolady i zmiksować. Dodać
żółtko i
skrobię, a następnie resztę
białek. Dokładnie zmiksować.Napełniać foremki do połowy. Na środku umieścić kawałek zamrożonego środka (który później stanie się płynny). Zakryć
ciastem.Piec 8 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika odczekać 2 minuty przed wyciągnięciem z foremek.Jeśli ktoś chciałby przygotować sos, wystarczy wszystkie składniki zagotować w rondelku i podać razem z babeczkami.Smacznego!