Wykonanie
Pierogi ruskie wcale nie wzięły się z Rosji. Pochodzą z Rusi, skąd przywędrowały do Polski i od tej
pory goszczą na naszych stołach w wielu postaciach, z różnych okazji.Dobre ciasto to połowa sukcesu. Z
jajkiem czy bez jajka? Zdania są podzielone. Ja zawsze
daje samo
żółtko. Nie może się rozpadać, ani być za grube.Poniższy przepis pochodzi z książki
Hanny Szymanderskiej "Pierogi świata".Rezultat: Jestem bardzo zadowolona, pierogi wyszły pyszne ;) Ciasto jest rewelacyjne! Polecam, pychotka!Przepis na około 50 pierogów ;)
Składniki na ciasto:400 g
mąki pszennej1-2
żółtkasól2 łyżki rozpuszczonego
masłaletnia, przegotowana
woda (tyle, żeby ciasto nie było klejące, tylko gładkie i elastyczne)Składniki na farsz:2 duże
cebule200 g
twarogu tłustego lub półtłustego800 g
ziemniakówsól,
pieprz2 łyżki
masła(ja dałam jeszcze łyżeczkę
cukru do
cebuli)
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść.
Wodę dolewać stopniowo. Odstawić ciasto na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".2.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie.
Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na
maśle na małym ogniu. Dodać trochę
soli i
cukier.Ostudzone
ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z
twarogiem i
cebulą. Doprawić
solą,
pieprzem (najlepiej dużo) i odrobiną
cukru.3. Rozwałkować ciasto na 2mm i wykrawać krążki. Łyżeczką nabierać farsz i układać na krążkach. Następnie zlepić. Sposób zlepiania, którym się posłużyłam jest wyjątkowo dobry, jeśli mamy problem z rozpadającymi się pierogami ;)4. Pierogi wrzucić do gotującej się
wody, gotować bez przykrycia aż wypłyną na wierzch, czyli ok. 2-3 minuty. Można przed gotowaniem dodać do
wody trochę
oliwy. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.5. Podawać z ulubionymi dodatkami.Smacznego!