ßßß Cookit - przepis na Pierogi ruskie - pyszne!

Pierogi ruskie - pyszne!

nazwa

Wykonanie

Pierogi ruskie wcale nie wzięły się z Rosji. Pochodzą z Rusi, skąd przywędrowały do Polski i od tej pory goszczą na naszych stołach w wielu postaciach, z różnych okazji.
Dobre ciasto to połowa sukcesu. Z jajkiem czy bez jajka? Zdania są podzielone. Ja zawsze daje samo żółtko. Nie może się rozpadać, ani być za grube.
Poniższy przepis pochodzi z książki Hanny Szymanderskiej "Pierogi świata".
Rezultat: Jestem bardzo zadowolona, pierogi wyszły pyszne ;) Ciasto jest rewelacyjne! Polecam, pychotka!
Przepis na około 50 pierogów ;)
Składniki na ciasto:
400 g mąki pszennej
1-2 żółtka
sól
2 łyżki rozpuszczonego masła
letnia, przegotowana woda (tyle, żeby ciasto nie było klejące, tylko gładkie i elastyczne)
Składniki na farsz:
2 duże cebule
200 g twarogu tłustego lub półtłustego
800 g ziemniaków
sól, pieprz
2 łyżki masła
(ja dałam jeszcze łyżeczkę cukru do cebuli)
1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Wodę dolewać stopniowo. Odstawić ciasto na kilkanaście minut żeby "odpoczęło".
2. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu. Dodać trochę soli i cukier.
Ostudzone ziemniaki rozgnieść albo przemielić w maszynce, razem z twarogiem i cebulą. Doprawić solą, pieprzem (najlepiej dużo) i odrobiną cukru.
3. Rozwałkować ciasto na 2mm i wykrawać krążki. Łyżeczką nabierać farsz i układać na krążkach. Następnie zlepić. Sposób zlepiania, którym się posłużyłam jest wyjątkowo dobry, jeśli mamy problem z rozpadającymi się pierogami ;)
4. Pierogi wrzucić do gotującej się wody, gotować bez przykrycia aż wypłyną na wierzch, czyli ok. 2-3 minuty. Można przed gotowaniem dodać do wody trochę oliwy. Zapobiegnie to sklejaniu się pierogów.
5. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Źródło:http://iinspiracje-kulinarne.blogspot.com/2013/06/pierogi-ruskie-pyszne-najlepsze-ciasto.html