ßßß Cookit - przepis na Wieniec frankfurcki

Wieniec frankfurcki

nazwa

Wykonanie

Wieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.
Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :)
Foremka do babki
Temp. pieczenia : 180 C
Czas pieczenia : 40 - 45 minut
Składniki:
Ciasto :
350 g mąki pszennej
200 g cukru
4 jaja
250 g masła
1 torebka cukru waniliowego 16 g
100 g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
4 żółtka
120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki)
40 g mąki ziemniaczanej
500 ml mleka
cukier waniliowy ( albo laska wanilii)
250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość )
dżem z czarnej porzeczki
Krokant:
150 g płatków migdałowych
10 g masła
60 g cukru ( użyłam cukru brązowego)
Sposób przygotowania:
Ciasto
Masło należy ubić mikserem na puszysta masę.
Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła.
Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty.
Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut.
Krem:
Żółtka ucieramy z 50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować.
Resztę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym albo laską wanilii .
Zdjąć garnek z ognia i wlać mieszankę z żółtek i cały czas mieszać.
Następnie znowu zagotować całą masę cały czas mieszając.
Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch.
Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń.
Torcik :
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2014/06/wieniec-frankfurcki.html