Wieniec czyli babka a'la torcik. Przepis na ten torcik znalazłam w książce " Domowe wypieki" i postanowiłam właśnie ten przepis na ten torcik wypróbować, troszkę go zmodyfikowałam. Myślę , że najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu . Robi się lekko wilgotny i ciasto piaskowe ładnie łączy się z kremem budyniowym.Może to być również propozycja z okazji Dnia Taty :)Foremka do babkiTemp. pieczenia : 180 CCzas pieczenia : 40 - 45 minutSkładniki:Ciasto :350 g mąki pszennej200 g cukru4 jaja250 g masła1 torebka cukru waniliowego 16 g100 g mąki ziemniaczanej2 łyżeczki proszku do pieczeniaKrem:4 żółtka120 g cukru ( można spokojnie dodać mniej , bo krem jest dość słodki)40 g mąki ziemniaczanej500 ml mlekacukier waniliowy ( albo laska wanilii)250 g masła ( w przepisie jest 350 ale ja zmniejszyłam ilość )dżem z czarnej porzeczkiKrokant:150 g płatków migdałowych10 g masła60 g cukru ( użyłam cukru brązowego)Sposób przygotowania:CiastoMasło należy ubić mikserem na puszysta masę.Cukier wymieszany z cukrem waniliowym dodawać do masła.Jajka stopniowo dodawać i każde miksować ok. 1/2 minuty.Mąkę z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia , przesiać i dodać łyżkami do ciasta.Piekarnik nagrzewamy do 180 C , blaszkę pokrywamy papierem do pieczenia i pieczemy ok. 40-45 minut.Krem:Żółtka ucieramy z 50 g cukru i z mąką ziemniaczaną. Dolać 125 ml mleka i zmiksować.Resztę mleka zagotować z resztą cukru i cukrem waniliowym albo laską wanilii .Zdjąć garnek z ognia i wlać mieszankę z żółtek i cały czas mieszać.Następnie znowu zagotować całą masę cały czas mieszając.Zdjąć z ognia i ostudzić , co jakiś czas mieszając , aby nie powstał kożuch.Masło o temp. pokojowej utrzeć samo a następnie dodawać partiami budyń.Torcik :