Wykonanie
Delikatny sernik na upalne dni , tym razem na
biszkopcie owsianym. Robi się podobnie jak zwykły
biszkopt z tym, że dodaję się zamiast
mąki pszennej mąkę owsianą .Wymiary blaszki : 28 x 40 cmCzas pieczenia : 30 minutTemp. pieczenia : 180 C

Składniki:
Biszkopt:1 szklanka
mąki owsianej3/4 szkl.
cukru6 jaj1 łyżeczka
proszku do pieczeniaMasa śmietankowa:4 opakowania
serków homogenizowanych ( po 175 g )1 szkl.
śmietanki kremówki 30 %4 łyżki
cukru pudru3 czubate łyżki
żelatynyDodatkowo:
galaretka agrestowa ( należy przygotować ja wcześniej )10
truskawekSposób przygotowania:
Białka ubijamy , gdy się ubiją na sztywną pianę , to dodajemy stopniowo
cukier i
żółtka.Następnie dodajemy
mąkę z
proszkiem do pieczenia i mieszamy.Ciasto dobrze wymieszane wykładamy na przykrytą blaszkę papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 CMasa śmietankowa:Kremówkę ubijamy z
cukrem pudrem.Cały czas ubijając , dodajemy stopniowo
serki.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej
wody.Po lekkim jej wystudzeniu , szybko wlewamy do masy serowej i ubijamy na najwy zszych obrotach.Tak przygotowaną masę wylewamy na wystudzony
biszkopt owsiany.Torcik :Po wylaniu masy śmietanowej , umytymi i pokrojonymi
truskawkami w plasterki dekorujemy wierzch serniczka.Odstawiamy do stężenia najlepiej na 12 godzin.Smacznego
