Wykonanie
Mięliście taką sytuację , że ugotowaliście za dużo ziemniaków? Mi się zdarza to dość często ;) Zatem trzeba było pomyśleć co z tym fantem zrobić? Moja propozycja na rogaliki z
marmoladką to strzał w dziesiątkę.


Czas pieczenia : ok. 25 minutTemp. pieczenia : 180 st.Ilość rogalików: ok.30 szt.

Składniki:450 g
ziemniaków ugotowanych i przeciśniętych przez praskę450 g
mąki150 g
margaryny3
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczeniasólsłoik
marmolady lub
dżemu dowolnego smaku
cukier puder do posypaniaSposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować ( albo użyć pozostałe po obiedzie) , wyłożyć na stolnicę . Dodać
mąkę,
margarynę,
jajka,
proszek do pieczenia oraz odrobinę
soli.Wyrobić na gładkie ciasto.( ciasto z
ziemniaków lubi się niestety przyklejać do blatu, więc pamiętajmy o podsypywaniu
mąką)Gotowe ciasto dzielimy sobie na części. Z każdej części rozwałkujemy koło po czym kroimy trójkąty (tak jak kroimy tort) i na każdy trójkąt nakładamy na całą powierzchnię
dżem lub
marmoladę i zwijamy od najszerszej części w rulonik i na końcu zwijamy w rogalik.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Na dużej prostokątnej blaszce rozkładamy papier do pieczenia i układamy rogaliki.Pieczemy ok. 25 minut do momentu ich zarumienienia.Następnie całość posypujemy
cukrem pudrem i mamy wspaniały dodatek do
kawy lub
herbatki.Smacznego
