ßßß
Cookit - przepis na Keks mocno bakaliowy
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Keks mocno bakaliowy
Składniki
Bakalie
Orzech włoski
Rodzynki
Owoce
Wiśnie
Skórka pomarańczowa
Papaja
Mąka
Masło
Cukier puder
Jajko
Proszek do pieczenia
Białko
Cukier waniliowy
Wykonanie
Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość
bakalii
i
aromat cytrynowy
co
daję
wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)Następnym razem bierzemy się za
śliwkę
w
czekoladzie
. Przepis już niebawem :)Forma keksówkaCzas pieczenia : ok. 1 godz.Temp. pieczenia 180 C
Składniki:40 dag
bakalii
(
orzechy włoskie
,
rodzynki
, kandyzowane
owoce
-
wiśnie
,
skórka pomarańczowa
,
papaja
)2 szkl.
mąki
25 dag
masła
3/4 szkl.
cukru pudru
4
jajka
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
Lukier
:
białko
szkl.
cukru pudru
łyżeczka
cukru waniliowego
Sposób przygotowania :
Orzechy włoskie
siekamy , łączymy z pozostałymi
bakaliami
, oprószamy 2 łyżkami
mąki
.
Masło
ucieramy z
cukrem pudrem
, dodając kolejno 4
żółtka
.Następnie łączymy z przesianą
mąką
z
proszkiem do pieczenia
.Delikatnie mieszamy z
bakaliami
i ubitymi na sztywno
białkami
.Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.Smacznego
Źródło:
http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/11/keks-mocno-bakaliowy.html
Przepisy powiązane
babka piaskowa
babka piaskowa
babka piaskowa
babka piaskowa
babka piaskowa
Składniki powiązane (0)