ßßß Cookit - przepis na Keks mocno bakaliowy

Keks mocno bakaliowy

nazwa

Wykonanie

Poważnie zaczęłam myśleć o wypiekach świątecznych. Na pierwszy rzut proponuje pyszny keks, który czaruje swoim smakiem. Wrzuciłam do niego dość sporą ilość bakalii i aromat cytrynowy co daję wyśmienite świąteczne połączenie. Zapraszam do wypieków świątecznych razem ze mną :)
Następnym razem bierzemy się za śliwkę w czekoladzie. Przepis już niebawem :)
Forma keksówka
Czas pieczenia : ok. 1 godz.
Temp. pieczenia 180 C
Składniki:
40 dag bakalii ( orzechy włoskie, rodzynki, kandyzowane owoce - wiśnie, skórka pomarańczowa, papaja)
2 szkl. mąki
25 dag masła
3/4 szkl. cukru pudru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Lukier:
białko
szkl.cukru pudru
łyżeczka cukru waniliowego
Sposób przygotowania :
Orzechy włoskie siekamy , łączymy z pozostałymi bakaliami, oprószamy 2 łyżkami mąki.
Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodając kolejno 4 żółtka.
Następnie łączymy z przesianą mąką z proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy z bakaliami i ubitymi na sztywno białkami.
Ciasto przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 C.
Smacznego
Źródło:http://smakolyki-moniki.blogspot.com/2013/11/keks-mocno-bakaliowy.html