Wykonanie
Rybka po grecku . No cóż , muszę przyznać , że nasza rodzinka , nie przepada za konsumpcją ryb, a szkoda , bo jak wiemy , jedzenie ryb zapobiega nowotworom , poprawia zdolności umysłowe , poprawia pamięc , działa też antydepresyjnie , i jeszcze nie tak dawno gdzies wyczytałam , że zmniejsza zmarszczki . Dużo by tu trzeba było wymieniać jeszcze pozytywów na ten temat , dlatego JEDZMY
RYBY - bo to samo zdrowie. :)trzymając sie tego hasła :) , zrobiłam
rybkę po grecku , rodzinka sie zajada , że aż miło popatrzeć :)
Składniki :- 0,5 kg filetu z
mintaja- 2 średnie
pietruszki- 2 średnie
marchewki- średnia
cebula-
koncentrat pomidorowy-
sól ,
piperz,
liśc laurowy- 3 łyzki
oleju rzepakowegoWykonanie:
Rybę należy rozmrozic , osuszyc ręcznikiem papierowym, pokroic w nie dużą kostkę . Warzywa umyc , zetrzec na tarce o dużych oczkach.Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki
oleju , obsmażamy na złoty kolor ,
rybę wcześniej pokrojoną i posoloną i wylac do garnka.Następnie
cebulę pokrojoną w piórka szklimy i dodajemy
koncentrat pomidorowy , chwilkę podsmażamy i dodajemy do
rybki.Na samym końcu warzywa podsmażamy na patelni dosłownie chwilkę i wrzucamy do garnka, zalewamy
wodą do zakrycia się składników i dusimy do czasu , kiedy zmiękną warzywa ok. 40 minut.
Smacznego