Wykonanie
To ciasto ma dość nietypowy smak, który nadaje mu
kasza jaglana. Jest wilgotne, dość zbite i mocno
kakaowe. Jest to fajna alternatywa dla klasycznego brownie, po którą bez wyrzutów sumienia mogą sięgać osoby będące na diecie. Ten pyszny smakołyk nie tuczy! Ale ostrzegam - może uzależniać ;)Składniki (blaszka o wym. 15x30cm):- 1/2 szklanki nieugotowanej
kaszy jaglanej- 3
jajka- 1/3 dużego
jogurtu naturalnego- 50 ml
oleju- 5 płaskich łyżek
cukru trzcinowego- 1/2 szklanki naturalnego
kakao- 1 łyżeczka
proszku do pieczenia- garść
orzechów włoskichKaszę gotujemy według przepisu podanego na opakowaniu a następnie studzimy. W miseczce mieszamy dokładnie wszystkie pozostałe składniki. Dodajemy
kasze i dokładnie mieszamy. Masa powinna być dość gęsta, jeśli nie jest - dodajemy troszkę
mąki, aby ją zagęścić. Masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, układamy na niej
orzechy (delikatnie je wciskamy w masę) i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180ºC na ok. 45min.
Dodatkową zaletą ciasta jest to, że dość długo zachowuje swoją świeżość. Po kilku dniach (oczywiście trzymamy je pod przykryciem) jest wciąż wilgotne i aromatyczne, nie wysycha i nie
traci walorów
smakowych. Idealnie sprawdzi się jako przekąska, podwieczorek czy II śniadanie.