ßßß
200 ml śmietanki 30 %10 g cukru z prawdziwą wanilią3 żółtka2 łyżki cukru300 g malin mrożonych2 łyżeczki cukru3 łyżki czerwonego wina wytrawnego50 g mielonych migdałówłyżka masła2 łyżeczki cukruszczypta mielonego kardamonu2 łyżki mąki
Creme brulee:1. Zagotować śmietankę z cukrem z prawdziwą wanilią2. Żółtka utrzeć lekko z cukrem, tylko do momentu aż zaczną zmieniać kolor3. Śmietankę wlewać porcjami do żółtek mieszając.4. Przelać do kokilek i piec w temperaturze 100 °C przez 50 minut, a następnie schłodzić w lodówce przez co najmniej 5 godzin.Coulis malinowy:1. Maliny zagotować (do czasu ich "rozpadnięcia się") z cukrem i winem)2. Przetrzeć przez sito aby pozbyć się pestek. Ponownie wstawić na palnik3. Gotować do czasu zgęstnienia sosu ( ok. 10 minut)Kruszonka:1. Wszystkie składniki utrzeć w palcach do uzyskania kruszonki.2. Piec w temperaturze 180 °C przez około 5 minut.Podanie:Na środku wylać coulis malinowy, na nim położyć serce ( wcześniej wyciągnąć creme brulee z kokilek i foremką do ciastek wyciąć serce). Wszystko obsypać kruszonką i listkami mięty.