ßßß Cookit - przepis na #41 Basia Ritz & Damian- Boeuf bourguignon

#41 Basia Ritz & Damian- Boeuf bourguignon

nazwa

Wykonanie

Boeuf bourguingnon to potrawa bardzo znana we Francji. Przyrządza się ją bardzo często. Jest ona popularna jednak nie tylko we Francji. Dzięki Julii Child zasłynęła na całym świecie ! Kobieta ta rozpowszechniła kuchnię francuską na cały świat.
Każdy kto oglądał również film " Julii & Julia" widział, jak główna bohaterka za pierwszym podejściem niestety ma pecha:)
Całe szczęście u mnie obeszło się bez porażki :)
Wołowina po burgundzku to danie czasochłonne, ale warte poświęcenia i cierpliwości. Dzieki długiemu duszeniu mięso staje się mega delikatne i po wbiciu w nie widelca rozpada się. Jest soczyste i miękkie, a o to własnie chodzi :)
Mięso dusimy w sporej ilości wina, którego dopełnieniem jest bulion. Jako dodatki Basia dodała cebulę i marchew, czyli tak jak w oryginale. chociaż czytając inne przepisy, widziałem, jak ludzie dodają seler naciowy, albo małe cebulki karmelizowane.
Kolejnym punktem potrawy są pieczarki- moim zdaniem, bez nich potrawa nie smakowałaby tak dobrze jak smakuje ! :)
No i oczywiście to co nadaje temu daniu charakter czyli bukiet ziół. Basia w przepisie dała: natkę pietruszki, tymianek, rozmaryn i liść laurowy. Mniaaaaam :)
Bardzo polecam Wam ten przepis, tylko pamiętajcie że musicie sobie zarezerwować conajmniej 3 , 5 godziny na wykonanie tego dania :)
Źródło:http://smakiwsieci.blogspot.com/2014/02/41-basia-ritz-damian-boeuf-bourguignon.html