Wykonanie
Boeuf bourguingnon to potrawa bardzo znana we Francji. Przyrządza się ją bardzo często. Jest ona popularna jednak nie tylko we Francji. Dzięki Julii
Child zasłynęła na całym świecie ! Kobieta ta rozpowszechniła kuchnię francuską na cały świat.Każdy kto oglądał również film " Julii & Julia" widział, jak główna bohaterka za pierwszym podejściem niestety ma pecha:)

Całe szczęście u mnie obeszło się bez porażki :)
Wołowina po burgundzku to danie czasochłonne, ale warte poświęcenia i cierpliwości. Dzieki długiemu duszeniu
mięso staje się mega delikatne i po wbiciu w nie widelca rozpada się. Jest soczyste i miękkie, a o to własnie chodzi :)
Mięso dusimy w sporej ilości
wina, którego dopełnieniem jest
bulion. Jako dodatki
Basia dodała
cebulę i
marchew, czyli tak jak w oryginale. chociaż czytając inne przepisy, widziałem, jak ludzie dodają
seler naciowy, albo małe
cebulki karmelizowane.Kolejnym punktem potrawy są
pieczarki- moim zdaniem, bez nich potrawa nie smakowałaby tak dobrze jak smakuje ! :)No i oczywiście to co nadaje temu daniu charakter czyli bukiet
ziół.
Basia w przepisie dała:
natkę pietruszki,
tymianek,
rozmaryn i
liść laurowy. Mniaaaaam :)Bardzo polecam Wam ten przepis, tylko pamiętajcie że musicie sobie zarezerwować conajmniej 3 , 5 godziny na wykonanie tego dania :)