Wykonanie
Nadzienie ma w sobie tyle kolorów, a w połączeniu z
cukinią tworzy niesamowicie zgrany duet! Cieszy nie tylko wzrok, ale i najbardziej wybredne podniebienia. Opcja dla wegetarian- oczywiście bez
kurczaka, smakuje równie wyśmienicie.Składniki:3 duże
cukinie1
cebula1 średnia
papryka6
suszonych pomidorów1 mała puszka
kukurydzy135 g
sera typu
fetaPrzyprawy-
bazylia,
oregano,
zioła prowansalskie100 g
żółtego seraCukinie myjemy, kroimy na pół. Przy pomocy łyżki do
lodów lub normalnej łyżki, pozbywamy się ich wnętrza. Trzeba być przy tym nieco ostrożnym, łatwo taką
cukinię uszkodzić. Parzymy je, osuszamy i przyprawiamy
solą oraz
pieprzem.
Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy
ziołami,
solą i
pieprzem. Podsmażamy. W międzyczasie kroimy
paprykę i
cebulę również w kostkę, dodajemy do
kurczaka. Pod koniec smażenia dodajemy odsączoną
kukurydzę z puszki, całość dusimy pod pokrywką około 3 minut. Przekładamy farsz do miski, dodajemy pokrojony
ser feta, oraz
suszone pomidory- mieszamy. Następnie nadziewamy
cukinie. Tak przygotowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, na koniec posypujemy
startym serem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 °C na 30 minut.Smacznego :-)!
Śledź nas na: