Wykonanie
Czy znacie lepsze towarzystwo dla
serka mascarpone niż truskawki? Być może takie istnieje, ale dla nas to para idealna.
Serek tym razem nadaje delikatności kluskom leniwym. Hania - klusko fan - była zachwycona. Nawet tata, co za leniwymi nie przepada, pochwalil ich nową odsłonę. Dla mnie to leniwe najlepsze! Delikatne, a zarazem konkretne w smaku.
Składniki na dwie porcje "podwieczorkowe"Czas przygotowania: 15 - 20 minutSkładniki:200 g
twarogu100 g
serka mascarpone4 łyżki
mąki1
jajko1/4 łyżeczki
cynamonu2 łyżki
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
olejku waniliowego3-4 łyżki
cukru (do smaku)
mąka do podsypania klusek
masło dla okrasyPrzygotowanie:Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ja użyłam widelca.Na duży talerz wsypujemy pokaźną ilość
mąki. Nabieramy w palce porcję ciasta i lekko obtaczamy w
mące, przeganiając ją po talerzu opuszkami palców.Formujemy zgrabną kulkę i odkładamy na obsypaną
mąka stolicę.
Kluski wrzucamy na odsłony wrzątek i gotujemy przez 2 minuty od momentu wpłynięcia.Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki
masła.Gdy kluski chwile odpoczną na durszlaku, przekładamy je na patelnię i delikatnie obtaczamy w
maśle. Kto chce, może jeszcze przysmażyć.Polewamy musem
truskawkowym i gotowe.