ßßß Cookit - przepis na Gofry na maślance

Gofry na maślance

nazwa

Wykonanie

Zaraz znikną z bazarów, więc prawie codziennie zaopatruję się w świeże truskawki i maliny. Pomysł jak je wykorzystać przyjdzie sam. Tym razem padło na gofry. Moje ulubione to takie o miękkim środku i chrupiącym brzegu. Trudno takie uzyskać domową gofrownicą. Odrobina maślanki może jednak zdziałać cuda.
Składniki na 2-3 łasuchy (około 8 -10 gofrów)
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 4 minuty na jednego gofra, ale wiadomo, że będą znikać na bieżąco.
Składniki:
1 i 3/4 szklanki mąki
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 duże jajka
1 szklanka maślanki
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka olejku waniliowego
1/3 roztopionego i przestudzonego masła
szczypta soli
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek i wstawiamy do lodówki
Pozostałe składniki za pomocą miksera łączymy na gładką masę.
Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta na dwa razy delikatnie mieszając.
I już. Można wlewać do rozgrzanej i lekko wysmarowanej olejem gofrownicy na około 4 minuty.
Dodatki:
serek mascarpone
mus truskawkowy
świeże maliny
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/07/gofry-na-maslance.html