Wykonanie
Zaraz znikną z bazarów, więc prawie codziennie zaopatruję się w świeże
truskawki i
maliny. Pomysł jak je wykorzystać przyjdzie sam. Tym razem padło na gofry. Moje ulubione to takie o miękkim środku i chrupiącym brzegu. Trudno takie uzyskać domową gofrownicą. Odrobina
maślanki może jednak zdziałać cuda.

Składniki na 2-3 łasuchy (około 8 -10 gofrów)Czas przygotowania: 10 minutCzas pieczenia: 4 minuty na jednego gofra, ale wiadomo, że będą znikać na bieżąco.Składniki:1 i 3/4 szklanki
mąki3 łyżki
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 duże
jajka1 szklanka
maślanki1/2 szklanki
mleka1/2 szklanki
cukru1 łyżeczka
olejku waniliowego1/3 roztopionego i przestudzonego
masłaszczypta
soliPrzygotowanie:
Białka oddzielamy od
żółtek i wstawiamy do lodówkiPozostałe składniki za pomocą miksera łączymy na gładką masę.
Białka z odrobiną
soli ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do ciasta na dwa
razy delikatnie mieszając.I już. Można wlewać do rozgrzanej i lekko wysmarowanej
olejem gofrownicy na około 4 minuty.

Dodatki:
serek mascarponemus
truskawkowyświeże
maliny