ßßß Cookit - przepis na Placuszki - racuszki z serkiem wiejskim

Placuszki - racuszki z serkiem wiejskim

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam placuszkowe eksperymenty. Zimą zajadam je z domowymi konfiturami, a teraz z musami z sezonowych owoców. Smażę je od lat, ale prawie zawsze wymyślam inną ich wersję. U nas goszczą w prawie każdy niedzielny poranek. Ostatnio raczyliśmy się ich serową wersją.
Składniki na 20-25 placków (2-3 porcje)
Czas przygotowania : 15-20 minut
Składniki:
3 jajka
2 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
1 łyżka soku z cytryny
150 gram serka wiejskiego
1/4 szklanki mleka
1 szklanka mąki
1/2 kruchego jabłka
sól
olej
Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ubijamy je na puszysta masę.
Następnie dodajemy partiami serek wiejski oraz mleko cały czas miksując.
Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę.
Dodajmy jabłko starte na tarce o dużych oczkach i mieszamy.
Białka wyjmujemy z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.
Dodajemy na dwa razy do masy, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia.
Smażymy na słusznej ilości oleju na złoty kolor.
Notatki:
Ilość mleka zależy od konsystencji serka wiejskiego. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ dodane białka lekko je rozrzedzą.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/06/placuszki-racuszki-z-serkiem-wiejskim.html