Uwielbiam placuszkowe eksperymenty. Zimą zajadam je z domowymi konfiturami, a teraz z musami z sezonowych owoców. Smażę je od lat, ale prawie zawsze wymyślam inną ich wersję. U nas goszczą w prawie każdy niedzielny poranek. Ostatnio raczyliśmy się ich serową wersją.Składniki na 20-25 placków (2-3 porcje)Czas przygotowania : 15-20 minutSkładniki:3 jajka2 łyżki cukru1 łyżka cukru waniliowego1 łyżka soku z cytryny150 gram serka wiejskiego1/4 szklanki mleka1 szklanka mąki1/2 kruchego jabłkasólolejPrzygotowanie:Oddzielamy białka od żółtek. Białka wstawiamy do lodówki. Do żółtek dodajemy cukier, cukier waniliowy, sok z cytryny i ubijamy je na puszysta masę.Następnie dodajemy partiami serek wiejski oraz mleko cały czas miksując.Do masy dodajemy partiami przesianą mąkę.Dodajmy jabłko starte na tarce o dużych oczkach i mieszamy.Białka wyjmujemy z lodówki, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno.Dodajemy na dwa razy do masy, delikatnie mieszamy łyżką, aż do połączenia.Smażymy na słusznej ilości oleju na złoty kolor.Notatki:Ilość mleka zależy od konsystencji serka wiejskiego. Ciasto powinno być dosyć gęste, ponieważ dodane białka lekko je rozrzedzą.