Wykonanie
Jak jedna z wielu mam doskonalę się codziennie w sztuce przemycania. Oczywiście oficjalnie jestem zdania, że dzieci same powinny wybierać swoje smaki, że na wszystko przyjdzie
pora, że to nie koniec świata, gdy Hania
dżem bierze za podejrzaną substancję, którą od czasu do czasu próbuję podstępnie ją otruć. Jednak jakiś mały, maminy chochlik
siedzi mi za uchem i co rusz podsuwa pomysły, na przemycenie tych "niejadalnych" substancji.

Jeśli jesteście w tym samym klubie i sen z powiek
spędza Wam fakt, że maluch z
uporem maniaka odmawia, wypluwa i panikuje, gdy na talerzu znajdzie się jakiś produkt z czarnej listy, oto ciekawy sposób na naszych milusińskich. Polecam podać efektownie, w formie torciku, z ulubionymi dodatkami np.: polane
musem owocowym.Ja przemycam tu
jabłko, a Wy?

Podane składniki na formę o średnicy 20 cmSkładniki:1/3 szklanki
kaszy manny1 i 1/3 szklanki
mleka20 dkg
twarogu mielonego1 duże
jabłko2 duże
jajka1 łyżka
cukru waniliowego3 łyżki
cukru1 łyżka
soku z cytryny1 łyżeczka
cynamonuMasło do wysmarowania formy
Kaszę gotujemy na
mleku. Będzie dosyć gęsta. Zostawiamy do ostudzenia.Formę smarujemy
masłem. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180 stopni.
Jajka ubijamy na puszystą masę z
cukrem i
cukrem waniliowym. Do ubitych jaj dodajemy na przemian
kaszę oraz
twaróg, nadal ubijając.Obrane ze skórki
jabłko, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Odciskamy nadmiar soku oraz lekko skrapiamy
sokiem z cytryny. Dodajemy
jabłko do masy, mieszamy, a następnie przekładamy do formy.Pieczemy pod przykryciem przez 40 minut.Posypujemy
cynamonem i podajemy jeszcze ciepłe.

Notatki:Im mniej dacie
kaszy, tym zapiekanka będzie bardziej delikatna, im więcej, tym będzie bardziej zwarta. Zachęcam do eksperymentowania i szukania ulubionej konsystencji.Zapiekanka jest pyszna również z
kaszą jaglaną. W tym wypadku należy użyć 1/2 szklanki
kaszy jaglanej na 1 szklankę
mleka.Świetnie smakuje także na zimno jako serniczek.