Wykonanie
To typowe danie dla malucha, ale muszę przyznać, że też je uwielbiam. Te delikatne kluseczki spokojnie zastępują mi słodką przekąskę i są zdecydowanie zdrowsze. Trzeba tylko pamiętać, żeby dobrze przyjrzeć się składowi
serka homogenizowanego, bo czytając etykiety, można natknąć się na prawdziwą tablicę Mendelejewa. Misie, kotki i inne zwierzaki na opakowaniu, wcale nie świadczą o dobrym składzie
produktów mlecznych dla dzieci. Właściwie mam wrażenie, że jest wręcz odwrotnie. Wybieram więc produkty z małych mleczarni i obowiązkowo czytam etykiety.

Składniki na dwie "dziecięce" porcjeSkładniki:250 g
serka homogenizowanego,
waniliowego1
jajko4 łyżki
mąki1 łyżka
wiórków kokosowychcynamon mielony
cukier brązowy1 łyżka
masłaSerek mieszam z
jajkiem,
mąką oraz wiórkami kokosowymi. Ciasto powinno
mieć konsystencję gęstej
śmietany.

Nastawiam
wodę. Nie
solę wrzątku, ale to zostawiam już waszym upodobaniom.Kluseczki kładę na wrzątek taką techniką:zanurzam łyżeczkę we wrzątkunabieram zgrabną czubatą łyżeczkę
serka - wyrównuję z grubsza brzegi, bo od tego jak nabierzecie ciasto, będzie zależał kształt kluseczki - spokojnie dojdziecie do wprawy :)szybko wkładam łyżeczkę pod powierzchnię wrzątku i stukam lekko o brzeg garnka - kluseczka sama się odkleinabieram kolejną zgrabną łyżeczkę i tak do wyczerpania ciastaKluseczki gotujemy 1 , 5 minuty od wypłynięcia pilnując, aby wrzątek nie buzował zbyt mocno, gdyż może uszkodzić delikatne ciasto.Ugotowane kluseczki przekładamy na durszlak.Na patelni rozgrzewamy łyżkę
masła. Delikatnie zsuwamy je z durszlaka na patelnię. Posypujemy
cynamonem i
brązowym cukrem. Delikatnie obracamy na drugą stronę. Ponownie posypujemy
cynamonem i
brązowym cukrem.Zajadamy:)

Notatki:Trzeba pamiętać, że kluseczki muszą
mieć miejsce do wypłynięcia, także użyjcie szerokiego garnka lub jak ja, gotujcie kluseczki na dwa
razy.Łyżkę
wiórków kokosowych można wymienić na łyżkę
mąki.Kluseczki są bardzo delikatne, ale jeśli tylko dacie im chwilę odpocząć na durszlaku, staną się bardziej zwarte i łatwiejsze w obróbce.