Wykonanie

Disco Fry Eggs to tradycyjna, bardzo popularna potrawa, którą można kupić na straganach z jedzeniem na ulicach Bombaju. Po zrobieniu jej w domu, myślę, że
będę często smażyła
jajka w taki właśnie sposób na śniadanie. Aromat jaki unosi się w kuchni jest zadziwiający, a to za sprawą
Garam Masala, niezwykłej
mieszanki przypraw bardzo powszechnej w Indiach. Nie dziwię się, że hindusi tak chętnie jedzą to szybkie, uliczne jedzenie, jednak ilości przypraw, a zwłaszcza
chilli, jakich używają są zdecydowanie zbyt duże. W mojej wersji jest ich znacznie mniej. Poza tym potrawa swoim w yglądem może nie zachęca ale smakuje niesamowicie.SKŁADNIKIpół średniej
cebuli, posiekanej2
jajka2 kromki
chleb lub 2 małe
bułkiprzyprawy:
chili w proszku,
kurkuma i
garam masala (ilości według uznania)
sól do smaku
olej do smażeniaNa rozgrzany
olej wrzucić posiekaną
cebulę i chwilkę smażyć. Wbić
jajka i delikatnie rozmieszać, ale tylko tak aby rozprowadzić
żółtko. Posypać
solą,
chilli,
kurkumą oraz
garam masala i od razu położyć na
jajka chleb lub przepołowione
bułki. Szybko ponownie posypać wszystkimi
przyprawami oraz skropić odrobiną
oleju a następnie ugnieść całość za pomocą np. ubijaka do
ziemniaków. Smażyć tak przez 1-2 minutę, przekręcić na drugą stronę i znowu ugnieść. Przekręcić jeszcze dwa
razy za każdym razem ugniatając. W rezultacie całość powinna być cienka jak naleśnik i chrupiąca.Złożyć na pół i przeciąć na pół, najlepiej wzdłuż krawędzi
pieczywa. Podawać od razu.Smacznego :)