Wykonanie

Jednymi z pierwszych słów jakie Brasileiro nauczył się w
języku polskim było ...
WIEPRZOWINA.Jego zdaniem
wieprzowina w Polsce jest wyjątkowo smaczna i dlatego też często pojawia się na naszym
stole. Pojawiła się też na
stole w Boże Narodzenie i to wg przepisu który spotkał się z dużym uznaniem. Dzisiejszy przepis to eksperyment Brasileiro który postanowił połączyć smaki
mięsa z
owocami cytrusowymi.Składniki:1,5
schabu wieprzowego3 ząbki
czosnku czosnek3 łyżki kuminu3
pomarańczesól3
kostki rosołowe2 łyżki
koncentratu pomidorowegopół
czerwonej paprykigarść świeżej
miętycytryna2 łyżki
mioduPrzygotowanie:Nacinamy
mięso jak na poniższym zdjęciu:

Kąpiemy
schab w soku z 2 wyciśniętych
pomarańczy, nacieramy startym
czosnkiem i kuminem i solimy wg uznania. Odstawiamy na godzinkę do lodówki:

Bierzemy duży garnek który zmieści nasze
mięso. Rozgrzewamy
olej, w ilości takiej aby przykryć dno garnka. W pierwszej kolejności podsmażamy
cebulę skrojoną w kostkę i dodajemy 3
kostki rosołowe.Następnie do garnka wkładamy
mięso i obsmażamy przewracając kilkakrotnie. Po kilku minutach dodajemy 2 łyżki
koncentratu pomidorowego, pół
czerwonej papryki skrojonej w kostkę oraz posiekaną garść świeżej
mięty.Zalewamy gorącą
wodą mięso a także dodajemy sok z wyciśniętej
cytryny. Przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 40 minut na wysokim ogniu (7/9 na naszej kuchence indukcyjnej).Niezbędne jest "nadzorowanie"
mięsa i przewracanie, przewracanie.

Nie wylewajmy sosu jaki powstanie przy gotowaniu
mięsa. Gotowe
mięso wraz z sosem przekładamy do naczynia żaroodpornego. Ale jeszcze nie wkładamy do piekarnika:-)

Teraz czas na dodatkowy sos. Do rondelka wlewamy wyciśnięty sok z jednej
pomarańczy i dodajemy 2 łyżki
miodu. Gotujemy na niskim ogniu przez 15 minut.

Gotowym sosem z
pomarańczy i
miodu polewamy
mięso. Pieczemy przez 30 minut na 150 C (piekarnik elektryczny).