Wykonanie

Zdaniem Brasileiro podstawą zdrowego odżywiania jest kilka łyżek
fasoli dziennie. Jeśli Brasileiro czuje się osłabiony to wie, że to dlatego iż jego organizmowi nie dostarczono prawdziwych składników, a do takich właśnie należy
fasola, której kilka odmian Brazylijczycy spożywają na co dzień:feijão preta czyli
fasola czarna (ta z której przygotowujemy feijoadę),feijão mulatinho czyli tzw.
fasola brązowa, raczej niedostępna w sklepach, nam udało się zakupić ją w afrykańskim sklepiefeijão fradinho czyli
fasola czarne oczko (z której przygotowywaliśmy: feijao tropeiro,
sałatka z
fasoliBrasileiro wspominając czasy dzieciństwa opowiada, iż jego tata robiąc zakupy na targu przynosił przede wszystkim worek
fasoli i worek
ryżu.
Fasola z ryżym były i są dla Brasileiro jak i wielu innych Brazylijczyków tym czym dla Polonesy i innych Polaków
ziemniaki.Dlatego dzisiaj przyszedł czas na przepis na
fasolę na ciepło w sosie
krewetkowym:Składniki dla 6 osób:

- 250 gram
fasoli czarne oczko (nie ma potrzeby namaczać)- zamiast
krewetek - 2 kostki
bulionowe krewetkowa JUMBO (zdobycz ze sklepy afrykańskiego w Radomiu)- 1
cebula średnia czerwona pokrojona w kostkę- mała
papryka zielona również pokrojona w kostkę- 1 ząbek
czosnku wyciśnięty- garść świeżej
kolendry pokrojonej- 3 łyżki
oleju palmowego dende- 1 łyżka kuminuPrzygotowanie:


Wszystkie składniki wrzucić do garnka i gotować na średnim ogniu ok 5 minut (kuchenka indukcyjna - poziom 6) mieszając drewnianą łyżką aby składniki nie przywarły do garnka.Następnie wlewamy gorącą
wodę do takiego poziomu aby przykryło składniki.Gotujemy 40 minut. Nie zapominajmy dodawać gorącej
wody tak aby utrzymać ten sam poziom.Po 40 minutach nie wyłączamy ognia i pozostawiamy na tym samym poziomie lub lekko zmniejszając, nie dodając już jednak więcej
wody.Mieszamy i pozostawiamy na ogniu ok 10 minut tak aby sos zgęstniał (tak jak obok na fotografii).
Fasolę możemy jeść samą, możemy "po brazylijsku" czyli jako dodatek do
mięs czy ryb.