Wykonanie
Wczoraj były Andrzejki, jakoś się tak poskładało, że mieliśmy gości. Czyli trafiła się okazja, żeby sobie pogotować. Wśród gości były dzieci, dlatego zdecydowałam się na słodkie menu, nie w stu procentach, ale
słodyczy było zdecydowanie więcej niż zwykle. Musiało też być coś na ciepło. Przygotowałam krem z
pomidorów z
mozzarellą, do którego było focaccio z
czarnymi oliwkami. Postawiłam na szwedzki bufet, a zupę postawiłam w garnku, wazy mam niestety za małe.

Bazą do zupy było sofritto. Na
oleju z prażonych
pistacji podsmażyłam
marchewkę,
korzeń pietruszki i średnią
cebulę. Do przygotowanie kremu z
pomidorów potrzeba:
olej albo
oliwa co kto lubi
marchewkękorzeń pietruszkicebulę6 puszek
pomidorów400 ml
przecieru pomidorowego2
mozzarelle kulkiświeżą
bazylięsólczarny pieprzJak widać porcja jest na więcej niż dwie osoby. Do garnka z gotowym sofrito wlałam zawartość puszek i przecier. Zostawiłam na małym ogniu na jakieś trzy kwadranse, żeby się odparowało. Zdjęłam z kuchenki garnek, dodałam garść świeżych liści
bazylii,
sól,
pieprz i pocięta na kawałki
mozzarellę, na koniec wszystko potraktowałam blenderem.