Wykonanie
Wiele osób ma problemy z plackami. Nie chcą się oderwać od patelni, nie da się ich przewrócić, za bardzo smakują
proszkiem do pieczenia. Też tak miałam. I w końcu powiedziałam dość. Stwierdziłam, że sama stworzę idealny przepis. Najprościej, jak tylko się da.OTO ONE!
Składniki (na około 6-8 placków-1 porcję):pół szklanki
płatków owsianych,średni, dojrzały
banan,
jajko.Wykonanie:
Płatki zalać gorącą
wodą, parę milimetrów powyżej ich poziomu, odstawić do napęcznienia, na około 2-3 minuty.
Jajko roztrzepać, połączyć z rozgniecionym
bananem. Wymieszać z
płatkami. Smażyć na rozgrzanej patelni, pierwszą partię z odrobiną
oleju, przy następnych nie trzeba go dolewać, bo i tak placki ładnie się przewracają.Można zjeść z dowolnymi dodatkami, u mnie tym razem z
serkiem śmietankowym i
miodem, ale bywały z powidłami,
dżemem,
serkiem i
granatem, karmelizowanym
jabłkiem, "na sucho"...Smacznego! :3