Ciasto to jest wariacją Makowca Japońskiego ( mak + jabłka ).Cukier zastąpiłam masą daktylową. W domu pachnie makiem, skórką pomarańczową, kokosem.....świętami.Średnica tortownicy: 28 cm- 30 dag maku suchego- 10 dag wiórek kokosowych- 20 dag masła / masła roślinnego- 250 gr daktyli*- 5 jajek- 2 łyżeczki proszku do pieczenia- 80 dag jabłek- 10 dag rodzynek- 2 łyżki skórki pomarańczowej kandyzowanej1. Mak zalać wodą 2 cm ponad powierzchnię. Gotować ok. 30 minut. W razie odparowania uzupełnić wodę. Wystudzić.Przełożyć na sito.2. Daktyle zalać do równości wodą i zagotować. Pozostawić do wystudzenia. Zmielić razem z makiem.3. Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach.4. Masło rozpuścić i wystudzić5. Całe jajka wbić do miski, ubijać do momentu podwojenia objętości. Ubijając dodać mak, wiórki, odciśnięte jabłka, proszek do pieczenia, masło i bakalie.Przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej wiórkami tortownicy. Piec 60 minut w temperaturze 180'C.* można zwiększyć ilość daktyli, jeżeli lubimy bardzo słodkie ciasta