Wykonanie

Bo kłaść to złoto w kostkach do słoika można dopóki
dynia jest dostępna ( przeciętnie do końca grudnia). Lubię smak korzennej marynaty, którą otoczone są kosteczki dyni. To świąteczny smak na czasie.. słodki i jednocześnie kwaskowaty, podkreślony pikanterią
goździków i aromatem
cynamonu.Wspaniale komponuje się z
białym mięsemPolecam również:* słodko kwaśne
gruszki*
buraczki w słoiku*
papryka marynowana

Na 2 kg oczyszczonej dyni ( bez pestek i skóry ):- 3,5 szklanki
cukru- 1,5 szklanka
wody- 3/4 szklanki
octu 10%- 4-5
goździków- 2 łyżeczki sproszkowanego
cynamonu ( bądź kora )
Dynię kroimy w paski a następie w miarę równą kostkę. Składniki marynaty zagotowujemy. Wkładamy kosteczki dyni i gotujemy na bardzo wolnym ogniu aż do zeszklenia - uwaga - nie przegotujmy bo
dynia się rozpadnie ( potrwa to około 30 minut, ale bądźcie czujni - tak naprawdę czas gotowania zależy od odmiany dyni).Jak marynata będzie gotowa przekładamy do słoików i pasteryzujemy ok. 5 minut.