Wykonanie

Czym się różni amerykańskie brownie od polskiego murzynka?praktycznie rzecz biorąc tylko nazwą....Robiąc oba ciasta potrzebujemy masy czekoladowej..Do brownie topimy tabliczkę
czekolady, zaś do murzynka sami ją gotujemy.To wyjątkowe ciasto, które smakuje zarówno czekoladoholikom jak i amatorom delikatnych serników.Dodatek
śliwek sprawia, że mocny smak
spodu wspaniale komponuje się z delikatną sernikową górą.blacha ( 25 x 35 cm )Murzynkowy spód:- kostka
masła /
margaryny ( 250 g )- 1 szklanka
cukru- 3 czubate łyżki
kakao- 2 szklanki
mąki- 3
jajka- 2 łyżeczki
proszku do pieczenia- szczypta
soliMasło (
margarynę),
cukier,
kakao,
sól umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu połączenia składników.Sernikowy wierzch:- 0,5 kg
sera trzykrotnie mielonego- 0,5 szklanki
cukru- 3
jajka- łyżka
mąki pszennej + łyżka
mąki ziemniaczanejDodatkowo:- 0,7 kg
śliwek węgierek- tabliczka
gorzkiej czekoladyŚliwki dzielimy na połówki.
Czekoladę siekamy.

Jak szybo wykonać to ciasto?Obok rondelka z masą
czekoladową stawiamy miskę, w której umieszczamy wszystkie składniki na masę
serową. Do przestudzonej
czekolady dodajemy
mąkę, proszek i
jajka.Widełkami do ubijania
białek mieszamy wszystkie składniki masy sernikowej, następnie ( nie musimy myć widełek) mieszamy ze sobą składniki ciasta murzynkowego.Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wylewamy ciemne ciasto, na nie wykładamy masę
serową. Wierzch posypujemy siekaną
czekoladą i wykładamy połówki
śliwek ( przecięciem do góry). Pieczemy w temperaturze 170 'C przez 45-50 minut.