ßßß
A właściwie w pomidorach i papryce. To bardzo letnie wydanie tego wspaniałego mięsa. Wiecie, że organizm człowieka przyswaja białko z mięsa królika aż w 90%? żadne inne mięso nie jest tak dobrze tolerowane przez organizm ludzki. Dlatego często poleca się je alergikom.Królika lubię i przyrządzam często. Dzisiejsza wersja jest szybka, bo razem z przygotowaniem mięsa zajmuje nam maksymalnie 30 minut. Dla osób, które nie posiadają szybkowaru czas przygotowania wydłuży się do 2 godzin.Szczerze polecam.
- 1kg królika ( preferowane: comber, skoki)- 2 średnie papryki- 3 średnie pomidory- 1 cebula- 2 ząbki czosnku- 1 łyżka masła- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego- 2 liście laurowe- sól, pieprz- 3 łyżki olejuMięso umyć, oczyścić z większych błonek. Comber podzielić na 2 części. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić. Paprykę, cebulę i pomidory pokroić na w miarę równe cząstki.Mięso podsmażyć na oleju, następnie zasypać pokrojonymi warzywami. Na wierzchu położyć liście laurowe, rozkrojone ząbki czosnku, łyżkę masła. Posypać pieprzem ziołowym. Podlać 1/4 szklanki wody.Jak zawrze przykryć i nastawić szybkowar na funkcję nr 2. Dusić 15 minut. Wyłączyć palnik. Pozostawić do samoistnego spadku ciśnienia ( można dusić 20 minut, spuścić ciśnienie i otworzyć od razu).Mięso wyjąć. Powstały sos przetrzeć przez sito lub zmiksować. Warzywa delikatnie zagęszczą całość. Mięso polać powstałym sosem.Dla osób nie posiadających szybkowaru po obłożeniu mięsa warzywami, podlać wodą i dusić je pod przykryciem do miękkości. Dalej postępować identycznie.