ßßß Cookit - przepis na Królik prużony w ziołach i śmietanie

Królik prużony w ziołach i śmietanie

nazwa

Wykonanie

Witajcie! Lubicie mięso z królika? ja szczerze mówiąc jadłam go dopiero pierwszy raz w życiu. Zrobiła go moja babcia według swojej starej receptury i moim zdaniem wyszedł genialny! Sami się o tym przekonajcie!
Składniki:
- 1/2 królika
- 1 ząbek czosnku
- pieprz, sól, zioła prowansalskie do smaku
- 3 liście laurowe
- 1/2 cebuli
- 5 ziarenek zioła angielskiego
- 5 ziarenek jałowca
- 2 łyżki masła
- 1 szklanka śmietany 12%
Wykonanie:
Położyć umytego i osuszonego królika kładziemy w misce i przyprawiamy: solą, pieprzem, czosnkiem, ziołami prowansalskimi liśćmi laurowymi, ziołami angielskimi, jałowcem i cebulą przyciskamy talerzykiem i chowamy do lodówki na 24h.
Po tym czasie prużymy królika na patelni na małym ogniu pod przykryciem na maśle.
Gdy nasz królik będzie już miękki wlewamy śmietanę i prużymy go jeszcze ok 10min.
Smacznego!
Źródło:http://tanioszybkozdrowo.blogspot.com/2015/03/krolik-pruzony-w-zioach-i-smietanie.html