ßßß Cookit - przepis na Waniliowe ciasteczka na smalcu

Waniliowe ciasteczka na smalcu

nazwa

Wykonanie

Pyszne , pyszne , pyszne! to był komentarz do tych ciasteczek.
Nie będę się rozpisywać, są to jedne z lepszych kruchych ciasteczek, jakie upiekłam do tej pory.
Kruchutkie, dosłownie rozpywają się w ustach.
Naiwnie myślałam, że to rodzaj mąki albo cukru ma wpływ na smak i chrupkść ciasteczek, a tajemnica tkwi w tłuszczu ! Smalec i tylko smalec! Teraz weganie się oburzą, trudno kochani, bez smalcu nie da rady, żaden olej kokosowy czy inne wynalazki nie odtworzą smaku ciasteczek z dzieciństwa, jakie piekła babcia! ( no chyba że znacie taki przepis, to podajcie tutaj chętnie przetestujemy).
U nas smalczyk nie byle jaki, bo swój, świeżutko wytopiony, z własnej "hodowli" od mojej teściowej :)
Tym pysznym, optymistycznym i kalorycznym akcentem żegnam stary rok i witam 2015 z nowymi nadziejami! Oby był lepszy, to Rok Kozy, ludzi twórczych i kreatywnych, coś dla nas kucharek ;-)
Szczęśliweo Nowego Roku! A kto nie zrobi tych ciasteczek, niech żałuje! :)
przepis na 3 blachy małych ciasteczek ( moje średnicy ok. 3 cm)
125 g masła zimnego ( nie solonego)
125 g miękkiego smalcu ( nie solonego)!
1/2 szklanki cukru pudru
2 szklanki mąki T 500
1 opakowanie cukru z wanilią ( polecam aromatyczną mieloną wanilię Royal - wtedy 1 łyżeczka wystarczy)
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka kwaśnej śmietany
Piec nagrzewamy do 190 stopni z termoobiegiem.
Do miski przesiewamy mąkę z solą i cukrem, dorzucamy masło pokrojone w kostkę i siekamy wszystko razem, na koniec dodajemy smalec i kwaśną śmietanę.
Zagniatamy ciasto, owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce.
Wałkujemy jak najcieniej ( minimum 0 , 5 cm) i układamy na papierze do pieczenia.
Pieczemy aż ciasteczka lekko się zezłoca, ok. 10 minut. Można posypać cukrem pudrem.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/12/waniliowe-ciasteczka-na-smalcu.html