ßßß
Podpatrzyłam ten przepis u Antenki i postanowiłam upiec.Ciasteczka są w sam raz słodkie, ale nie aż tak bardzo żeby nie można zjeść ich więcej;-)Z wyraźnym smakiem chałwy podkreślonym ziarenkami sezamu (nie użyłam orzechów).Bardzo polecam!1.5 szklanki mąki100g masła (lub margaryny bezmlecznej)180g chałwy waniliowej ( użyłam baton Odra)1/3 szklanki cukru pudru1 płaska łyżeczka sody1 jajko1 łyżka wodysezam/ posiekane orzeszki ziemne do posypania(użyłam tylko sezamu)
źródło przepisuChałwę z masłem utrzeć na jednolitą masę.Dodać resztę składników (oprócz sezamu i zostawić odrobinę jajka do smarowania).Zagnieść ciasto. Dłońmi formować kulki (wielkość orzecha włoskiego).Delikatnie rozpłaszczone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować wierzch ciastek rozkłóconym jajkiem.Posypać je sezamem. Piec w 160C ok. 15 minut.Przechowywać w szczelnej puszce, zachowają kruchość.