Wykonanie

Podpatrzyłam ten przepis u Antenki i postanowiłam upiec.
Ciasteczka są w sam raz słodkie, ale nie aż tak bardzo żeby nie można zjeść ich więcej;-)Z wyraźnym smakiem
chałwy podkreślonym ziarenkami
sezamu (nie użyłam
orzechów).Bardzo polecam!1.5 szklanki
mąki100g
masła (lub
margaryny bezmlecznej)180g
chałwy waniliowej ( użyłam baton Odra)1/3 szklanki
cukru pudru1 płaska łyżeczka
sody1
jajko1 łyżka
wodysezam/ posiekane
orzeszki ziemne do posypania(użyłam tylko
sezamu)

źródło przepisu
Chałwę z
masłem utrzeć na jednolitą masę.Dodać resztę składników (oprócz
sezamu i zostawić odrobinę
jajka do smarowania).Zagnieść ciasto. Dłońmi formować kulki (wielkość
orzecha włoskiego).Delikatnie rozpłaszczone układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.Posmarować wierzch
ciastek rozkłóconym
jajkiem.Posypać je
sezamem. Piec w 160C ok. 15 minut.Przechowywać w szczelnej puszce, zachowają kruchość.