Wykonanie
Dzisiaj coś dla fanów
chałwy.Przedstawiam pyszne, proste w przygotowaniu kruche
ciasteczka.Po upieczeniu są miękkie, jednak gdy ostygną robią się twardsze.
Chałwa sama w sobie jest słodka, więc ograniczyłam dodatkowy
cukier do jednej łyżeczki.Proporcje na 20 sztuk.Idealni kumple do filiżanki
kawy czy
herbaty :)Co trzeba?200 g
chałwy (najlepsza waniliowa)110 g
masła1,5 szklanki
mąki1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
wody1 łyżeczka
cukru pudrusezam do posypania (opcjonalnie)Co i jak?W dużej misce umieścić
masło i
chałwę, rozdrobnić. Dodać resztę składników i zagnieść ciasto.Wyrabiać kulki wielkości
orzecha włoskiego, lekko spłaszczać, posypać
sezamem, układać na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w sporej odległości (ciacha się rozpływają).Piec w temperaturze 160 stopni z termoobiegiem, do czasu aż
ciastka się zarumienią. (Doglądać!)Ostudzić i szamać.Smacznego!