ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Anzac

Ciasteczka Anzac

nazwa

Wykonanie

Jeśli tak jak ja lubicie wszelkie owsiane ciasteczka, to te pobijają wszystkie inne.
Nie dość że płatki, to jeszcze kokos i ziarna słonecznika.
Zmyślny zlepek wszystkiego co najlepsze :)
Nie są trudne, wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę.
Idealne do podgryzania na wycieczce (u nas wiosna już prawie) czy w pracy.
A że mamy karnawał jeszcze, to nie ma co sobie żałować słodkości :)
Ciasteczka są dość sycące, na tyle by walczący na froncie żołnierz na chwilę zaspokoił nimi głód!
"Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand Army Corps - zostały one bowiem stworzone prawdopodobnie dla żołnierzy ANZAC walczących podczas I wojny światowej".
źródło przepisu
przepis cytuję za autorką
Składniki( na około 26-30 sztuk, w zależności od wielkości):
1 szklanka mąki
2/3 szklanki cukru
1 szklanka płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)
1 szklanka wiórków kokosowych
1/2-3/4 szklanki ziaren słonecznika( ja lekko je podprażyłam na suchej patelni)
125g masła lub margaryny
1/4 szklanki golden syrup ( można zastąpić płynnym miodem)
1/2 łyżeczki sody
1 łyżka wrzącej wody
Piekarnik nagrzać do 180 0 C. Dużą, płaską blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.
W misce wymieszać: mąkę, cukier, płatki owsiane, wiórki kokosowe i ziarna słonecznika( jeśli dodajemy). W niewielkim garnku umieścić masło i golden syrup i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia masła i połączenia się obu składników. Odstawić na bok. W małym naczyniu rozpuścić sodę w łyżce wrzącej wody i wlać do garnuszka z masłem. Natychmiast dokładnie wymieszać, soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlać do przygotowanej wcześniej mąki i dokładnie wyrobić. Gotową masę kształtować w kulki( z około 1- 1,5 łyżki ciasta), ułożyć je na blaszce ( zachowując odstępy ) i lekko spłaszczyć palcami.
Piec około 15 minut, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Przed zdjęciem z blaszki odczekać by chwilę przestygły, inaczej się rozpadną. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Moje uwagi:
*jeśli masa będzie zbyt sypka (zależy od płatków i użytej mąki) ja dodaje 2 łyżki jogurtu naturalnego, a formując kulki lekko ściskamy masę w dłoni
* nie pieczcie ciasteczek zbyt długo, bo będą twarde, tylko do złotego koloru, i nie zdejmujcie ich od razu z blaszki, niech chwilę przestygną, dopiero zdejmujemy
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/02/ciasteczka-anzac.html