Wykonanie
Jeśli tak jak ja lubicie wszelkie owsiane
ciasteczka, to te pobijają wszystkie inne.Nie dość że
płatki, to jeszcze
kokos i
ziarna słonecznika.Zmyślny zlepek wszystkiego co najlepsze :)Nie są trudne, wykonanie ich zajmuje dosłownie chwilę.Idealne do podgryzania na wycieczce (u nas wiosna już prawie) czy w pracy.A że mamy karnawał jeszcze, to nie ma co sobie żałować słodkości :)
Ciasteczka są dość sycące, na tyle by walczący na froncie żołnierz na chwilę zaspokoił nimi głód!"Nazwa anzac biscuits wywodzi się od Australian and New Zealand
Army Corps - zostały one bowiem stworzone prawdopodobnie dla żołnierzy ANZAC walczących podczas I wojny światowej".źródło przepisuprzepis cytuję za autorką

Składniki( na około 26-30 sztuk, w zależności od wielkości):1 szklanka
mąki2/3 szklanki
cukru1 szklanka
płatków owsianych( mogą być zwykłe lub ekspresowe)1 szklanka
wiórków kokosowych1/2-3/4 szklanki
ziaren słonecznika( ja lekko je podprażyłam na suchej patelni)125g
masła lub
margaryny1/4 szklanki golden
syrup ( można zastąpić płynnym
miodem)1/2 łyżeczki
sody1 łyżka wrzącej
wody
Piekarnik nagrzać do 180 0 C. Dużą, płaską blachę wysmarować odrobiną tłuszczu i wyłożyć papierem do pieczenia.W misce wymieszać:
mąkę,
cukier,
płatki owsiane,
wiórki kokosowe i
ziarna słonecznika( jeśli dodajemy). W niewielkim garnku umieścić
masło i golden
syrup i podgrzewać na średnim ogniu do rozpuszczenia
masła i połączenia się obu składników. Odstawić na bok. W małym naczyniu rozpuścić
sodę w łyżce wrzącej
wody i wlać do garnuszka z
masłem. Natychmiast dokładnie wymieszać,
soda powinna lekko spienić i rozjaśnić mieszankę. Mokre składniki wlać do przygotowanej wcześniej
mąki i dokładnie wyrobić. Gotową masę kształtować w kulki( z około 1- 1,5 łyżki ciasta), ułożyć je na blaszce ( zachowując odstępy ) i lekko spłaszczyć palcami.

Piec około 15 minut, aż do uzyskania brązowo-złotego koloru. Przed zdjęciem z blaszki odczekać by chwilę przestygły, inaczej się rozpadną. Przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.

Moje uwagi:*jeśli masa będzie zbyt sypka (zależy od
płatków i użytej
mąki) ja dodaje 2 łyżki
jogurtu naturalnego, a formując kulki lekko ściskamy masę w dłoni* nie pieczcie
ciasteczek zbyt długo, bo będą twarde, tylko do złotego koloru, i nie zdejmujcie ich od razu z blaszki, niech chwilę przestygną, dopiero zdejmujemy