ßßß
przepis własny300 g ugotowanych ziemniaków i zmiażdżonych na pure1 białko jajka1 łyżka skrobi ziemniaczanej3 łyżki mąki zwykłej (można mniej, zależy od ziemniaków)świeży koperek 1 łyżkasólkurkuma (1/2 łyżeczki)bułka tarta do obtoczenia (jakieś 4 łyżki)olej do smażenia (2-3 łyżki)nadzienie niespodzianka:100g serka Twój smak (ziołowy)czarny sezam 1/2 łyżeczkiNajpierw można przygotować nadzienie: mieszamy ziołowy serek z sezamem, mój był słonawy więc nie soliłam.Do pure ziemniaczanego dodajemy posiekany koperek, sól, białko jajka, obie mąki i kurkumę. Robimy tak jak knedle - mały placuszek (z ok. łyżki masy) robimy wgłębienie, dajemy 1/2 łyżeczki nadzienia i dokładnie zalepiamy tak aby nadzienie znalazło się w środku. Obtaczamy kulki lekko w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na dużej patelni na średnim płomieniu i smażymy kulki na złoto, cały czas obracając je aby się równo ozłociły. Usmażone można odsączyć na ręczniku papierowym.