Wykonanie
To kolejna metoda na przerobienie
ziemniaków które zostały z wczorajszego obiadu.Kuleczki z nadzieniem niespodzianką były bardzo popularne na naszym obiedzie i szybko zostały zjedzone:)

przepis własny300 g ugotowanych
ziemniaków i zmiażdżonych na
pure1
białko jajka1 łyżka
skrobi ziemniaczanej3 łyżki
mąki zwykłej (można mniej, zależy od
ziemniaków)świeży
koperek 1 łyżka
sólkurkuma (1/2 łyżeczki)
bułka tarta do obtoczenia (jakieś 4 łyżki)
olej do smażenia (2-3 łyżki)nadzienie niespodzianka:100g
serka Twój smak (
ziołowy)czarny
sezam 1/2 łyżeczkiNajpierw można przygotować nadzienie: mieszamy
ziołowy serek z
sezamem, mój był słonawy więc nie
soliłam.Do
pure ziemniaczanego dodajemy posiekany
koperek,
sól,
białko jajka, obie
mąki i
kurkumę. Robimy tak jak knedle - mały placuszek (z ok. łyżki masy) robimy wgłębienie, dajemy 1/2 łyżeczki nadzienia i dokładnie zalepiamy tak aby nadzienie znalazło się w środku. Obtaczamy kulki lekko w
bułce tartej. Rozgrzewamy
olej na dużej patelni na średnim płomieniu i smażymy kulki na złoto, cały czas obracając je aby się równo ozłociły. Usmażone można odsączyć na ręczniku papierowym.

manufaktura kulek ziemniaczanych...