Wykonanie
To moje pierwsze
suszone pomidory w słoikach.Spodobał mi się ciekawy sposób ich konserwacji, bez konieczności pasteryzacji, znaleziony tutaj .
Pomidor to wdzięczny
owoc, ostatnio sporo go w mojej kuchni, postaram się przedstawić kilka smacznych propozycji z jego udziałem w najbliższym czasie.Ilośc
pomidorów dostosujcie do potrzeb, ale radzę zacząć od 5 kg,
pomidory po wysuszeniu
tracą na objętości i z kg czasem wychodzi 1 słoiczek!Poniżej podaję proporcje na 1 słoik (ok. 250 ml).



Jak przygotować suszone pomidory?Wybieramy słodką odmianę i małe sztuki
owoców, najlepiej
paprykowe, podłużne w kształcie - mają więcej miąższu niż pestek.
Pomidory myjemy, przekrawamy na połowę, wydrążamy miąższ z pestkami ( nie wyrzucamy - świetna baza na zupę lub deser .Połówki
pomidorów układamy gęsto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy
solą, odrobiną
cukru i
oregano.Suszymy w piecyku nagrzanym do 100 stopni ok. 2 godzin (przy lekko uchlyonym piecyku) skórka będzie trochę pomarszczona, ale nie mają być twarde, miąższ wciąż sprężysty.Studzimy.


inspiracja
Suszone pomidory w
oleju słonecznikowym (na zimę)upieczone
suszone pomidory1-2 łyżki
ziaren słonecznikagałązka
tymianku (u mnie
cytrynowy)1 duży ząbek
czosnku1 łyżeczka
octu balsamicznego1 łyżeczka oregano/bazyliipodgrzany
olej słonecznikowy

Wyparzamy słoiki lub wstawiamy na 15 minut do mocno nagrzanego piecyka.Ostudzone
pomidory skrapiamy
octem, można dodatkowo obsypać oregano/bazylią.Wkładamy nasze
pomidory do słoiczka,
czosnek przekrawamy i dorzucamy do słoiczka, wkładamy gałązkę
tymianku, ziarenka
słonecznika.
Olej podgrzewamy ( jako test posłuży kawałek
chleba wrzucony do
oleju, kiedy zacznie bąbelkować to już) i ostrożnie zalewamy
pomidory, zakręcamy i odwracamy do góry dnem. Zostawiamy do ostygnięcia.Przechowujemy w ciemnym i chłodnym miejscu.