Wykonanie
Przypominam o KONKURSIE!Ostatnio
kabaczek obtoczony w
bułce i usmażony dominuje na
stole, wedle życzenia rodzinki.Oczywiście nie jest to dietetyczne danie, kaloryczne ale jakie smaczne!Znudzona klasyczną wersją, postanowiłam pokombinować.Przy okazji robiła się
pasta rybna z
makreli, trochę podkradłam i wyszły całkiem smaczne placki!Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą, ale przy odrobinie cierpliwości powinno się udać.
Rybę można zastąpić np. 2 dużymi ugotowanymi
ziemniakami utłuczonymi na puree.

pół dużego
kabaczkajajko i
bułka tarta do obtaczania
olej do smażeniaNadzienie:pół
wędzonej makreli100 g
twarogu półtłustego1
jajko ugotowane
sól,
pieprzkoperek drobno posiekany (tyle ile lubicie)
Kabaczka kroimy w plasty grubości 0.5 cm, obieramy cieniutko ze skóry,wycinamy środek krążków z pestkami.Składniki nadzienia łączymy razem miażdżąc widelcem, tak by powstała papka.Tą papką nadziewamy wycięte otwory, dociskając nadzienie do
kabaczka aby się trzymało.Delikatnie obtaczamy w
jajku i
bułce i smażymy na złoty kolor.