ßßß Cookit - przepis na Placki kabaczkowe nadziewane

Placki kabaczkowe nadziewane

nazwa

Wykonanie

Przypominam o KONKURSIE!
Ostatnio kabaczek obtoczony w bułce i usmażony dominuje na stole, wedle życzenia rodzinki.
Oczywiście nie jest to dietetyczne danie, kaloryczne ale jakie smaczne!
Znudzona klasyczną wersją, postanowiłam pokombinować.
Przy okazji robiła się pasta rybna z makreli, trochę podkradłam i wyszły całkiem smaczne placki!
Nadziewanie nie jest tu prostą sprawą, ale przy odrobinie cierpliwości powinno się udać.
Rybę można zastąpić np. 2 dużymi ugotowanymi ziemniakami utłuczonymi na puree.
pół dużego kabaczka
jajko i bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
Nadzienie:
pół wędzonej makreli
100 g twarogu półtłustego
1 jajko ugotowane
sól, pieprz
koperek drobno posiekany (tyle ile lubicie)
Kabaczka kroimy w plasty grubości 0.5 cm, obieramy cieniutko ze skóry,
wycinamy środek krążków z pestkami.
Składniki nadzienia łączymy razem miażdżąc widelcem, tak by powstała papka.
Tą papką nadziewamy wycięte otwory, dociskając nadzienie do kabaczka aby się trzymało.
Delikatnie obtaczamy w jajku i bułce i smażymy na złoty kolor.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/09/placki-kabaczkowe-nadziewane.html