Wykonanie
Lekko kwaskowy, z mocnym akcentem
czekoladowym.Jeśli wolicie słodszy, musicie dodać więcej
cukru pudru, bo ten nie jest aż tak słodki,czuć za to w nim wyraźnie
maliny i
czekoladę. Ja lubię 70%-ową.
przepis własnyUżyłam podłużnej foremki, ale można użyć małej formy okrągłej.Masa malinowa:szklanka
malin400 g
jogurtu greckiego3 łyżki
cukru pudru2 łyżki
cukru trzcinowego malinowego2 łyżki
żelatynyMasa czekoladowa:
serek Twój Smak 125 g150 g gęstej kwaśnej
śmietany 18%4 łyżki
cukru pudrutabliczka
gorzkiej czekolady 70%2 łyżki
żelatynyKrem na wierzchu :100g miękkiego
masła100 g gęstej kwaśnej
śmietany70 g
czekolady gorzkiej 70% (roztopionej i ostudzonej)
serek Twój Smak 125g (lub inny tego typu)4 łyżki
cukru pudru (lub więcej do smaku)Dodatkowo:
biszkopty na dno, świeże
maliny,
czekolada do oprószenia
Najpierw zaczynamy od ułożenia lekko nasączonych
biszkoptów na dnie formy wyłożonej folią.Masa czekoladowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy
ser ze
śmietaną i
cukrem, dodajemy roztopioną nad parą i ostudzoną
czekoladę i miksujemy razem.
Żelatynę rozpuszczamy najpierw w niewielkiej ilości ciepłej
wody do spęcznienia, a
potem zalewamy odrobiną gorącej
wody. Mieszamy i dodajemy do masy i miksujemy dokładnie. Wylewamy masę na
biszkopty i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy malinowej.Masa malinowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy
jogurt z
malinami, dosładzamy
cukrem pudrem i
cukrem malinowym i dalej blendujemy.
Żelatynę rozpuszczamy (j.w.) i dodajemy do masy i miksujemy. Wylewamy na masę
czekoladową. W zastygającej układamy
maliny i wkładamy do lodówki do stężenia.W tym czasie przygotowujemy krem miksując wszystkie składniki i schładzając masę.Nakładamy na wierzch za pomocą rękawa z końcówką i posypujemy startą
czekoladą.