ßßß
Lekko kwaskowy, z mocnym akcentem czekoladowym.Jeśli wolicie słodszy, musicie dodać więcej cukru pudru, bo ten nie jest aż tak słodki,czuć za to w nim wyraźnie maliny i czekoladę. Ja lubię 70%-ową.
przepis własnyUżyłam podłużnej foremki, ale można użyć małej formy okrągłej.Masa malinowa:szklanka malin400 g jogurtu greckiego3 łyżki cukru pudru2 łyżki cukru trzcinowego malinowego2 łyżki żelatynyMasa czekoladowa:serek Twój Smak 125 g150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%4 łyżki cukru pudrutabliczka gorzkiej czekolady 70%2 łyżki żelatynyKrem na wierzchu :100g miękkiego masła100 g gęstej kwaśnej śmietany70 g czekolady gorzkiej 70% (roztopionej i ostudzonej)serek Twój Smak 125g (lub inny tego typu)4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)Dodatkowo: biszkopty na dno, świeże maliny, czekolada do oprószenia
Najpierw zaczynamy od ułożenia lekko nasączonych biszkoptów na dnie formy wyłożonej folią.Masa czekoladowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy ser ze śmietaną i cukrem, dodajemy roztopioną nad parą i ostudzoną czekoladę i miksujemy razem.Żelatynę rozpuszczamy najpierw w niewielkiej ilości ciepłej wody do spęcznienia, a potem zalewamy odrobiną gorącej wody. Mieszamy i dodajemy do masy i miksujemy dokładnie. Wylewamy masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy malinowej.Masa malinowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy jogurt z malinami, dosładzamy cukrem pudrem i cukrem malinowym i dalej blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy (j.w.) i dodajemy do masy i miksujemy. Wylewamy na masę czekoladową. W zastygającej układamy maliny i wkładamy do lodówki do stężenia.W tym czasie przygotowujemy krem miksując wszystkie składniki i schładzając masę.Nakładamy na wierzch za pomocą rękawa z końcówką i posypujemy startą czekoladą.