ßßß Cookit - przepis na Serniczek malinowo-czekoladowy (bez pieczenia)

Serniczek malinowo-czekoladowy (bez pieczenia)

nazwa

Wykonanie

Lekko kwaskowy, z mocnym akcentem czekoladowym.
Jeśli wolicie słodszy, musicie dodać więcej cukru pudru, bo ten nie jest aż tak słodki,
czuć za to w nim wyraźnie maliny i czekoladę. Ja lubię 70%-ową.
przepis własny
Użyłam podłużnej foremki, ale można użyć małej formy okrągłej.
Masa malinowa:
szklanka malin
400 g jogurtu greckiego
3 łyżki cukru pudru
2 łyżki cukru trzcinowego malinowego
2 łyżki żelatyny
Masa czekoladowa:
serek Twój Smak 125 g
150 g gęstej kwaśnej śmietany 18%
4 łyżki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady 70%
2 łyżki żelatyny
Krem na wierzchu :
100g miękkiego masła
100 g gęstej kwaśnej śmietany
70 g czekolady gorzkiej 70% (roztopionej i ostudzonej)
serek Twój Smak 125g (lub inny tego typu)
4 łyżki cukru pudru (lub więcej do smaku)
Dodatkowo: biszkopty na dno, świeże maliny, czekolada do oprószenia
Najpierw zaczynamy od ułożenia lekko nasączonych biszkoptów na dnie formy wyłożonej folią.
Masa czekoladowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy ser ze śmietaną i cukrem, dodajemy roztopioną nad parą i ostudzoną czekoladę i miksujemy razem.
Żelatynę rozpuszczamy najpierw w niewielkiej ilości ciepłej wody do spęcznienia, a potem zalewamy odrobiną gorącej wody. Mieszamy i dodajemy do masy i miksujemy dokładnie. Wylewamy masę na biszkopty i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy malinowej.
Masa malinowa: użyłam ręcznego blendera - miksujemy jogurt z malinami, dosładzamy cukrem pudrem i cukrem malinowym i dalej blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy (j.w.) i dodajemy do masy i miksujemy. Wylewamy na masę czekoladową. W zastygającej układamy maliny i wkładamy do lodówki do stężenia.
W tym czasie przygotowujemy krem miksując wszystkie składniki i schładzając masę.
Nakładamy na wierzch za pomocą rękawa z końcówką i posypujemy startą czekoladą.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/08/serniczek-malinowo-czekoladowy-bez.html