ßßß
Rozgrzewający. Jesienny. Sycący.
Przepis z karteczki udoskonalony :)1 duży kalafior1 duży ząbek czosnku1 cebulaok. 500 ml bulionu200 ml mleka100 ml śmietanki 30%3 cm kostka sera żółtego (twardego)łyżka masłałyżka olejusól, pieprz1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej + do posypaniaświeży koperek do posypaniagrzankiKroimy cebulę, smażymy na maśle i oleju, dodajemy różyczki kalafiora i czosnek.Zalewamy bulionem i mlekiem. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką.Gotujemy do miękkości. Zdejmujemy z ognia.Miksujemy blenderem na gładko.Dodajemy śmietankę i starty ser i mieszamy łyżką do połączenia.Jeśli zupa jest bardzo gęsta możemy jeszcze dodać śmietanki.Posypujemy gałką, koperkiem i grzankami.