ßßß Cookit - przepis na Letni torcik straciatella

Letni torcik straciatella

nazwa

Wykonanie

Zainspirowała mnie Kasia . Choć oryginał też już wytestowałam, tym razem jednak zmieniłam owoce i spód też ;) Sami oceńcie.
Torcik wyszedł niezły, z mocną nutą wiśniową, a że sama bita śmietana była mi niespełna, dodałam do niej wiórki czekolady i wyszła straciatella:)
Spód nieco szalony ale warto czasem zaszaleć:)
Tortownica 23 cm
Spód:
300 g biszkoptów, herbatników, otrębów i płatków śniadaniowych czekoladowych ( w proporcjach jakie wam odpowiadają;)
120 g masła
3 łyżki ciemnego kakao
2 łyżki cukru (niekoniecznie, zależy jakich ciastek użyliście)
Masa wiśniowa:
wiśnie w zalewie (niealkoholowej) - 700 g owoców odsączonych i wydrylowanych
500 ml syropu (soku) z wiśni
2 budynie waniliowe
cukier do smaku 2-3 łyżki
Wierzch:
400 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
2 fixy do śmietany
tabliczka czekolady (starta na wiórki wg pomysłu stąd)
Biszkopty, herbatniki, płatki rozdrabniamy (najlepiej blenderem stojącym, z dzbanem)
W małym rondlu topimy masło z cukrem i kakao, dodajemy rozdrobnione herbatniki i mieszamy. Masą wykładamy spód tortownicy i dociskamy do dna (ja używam do tego celu przyrządu do robienia puree z ziemniaków;)) Na czas przygotowania masy tortownicę wstawiamy do lodówki ( w sumie nie trzeba bo i tak wykładamy na to gorący budyń).
Odlewamy pół szklanki soku. Rozpuszczamy w nim budynie i cukier. Resztę soku gotujemy i przygotowujemy budyń.
Do gorącego budyniu dodajemy wydrylowane i odsączone wiśnie i dokładnie mieszamy. Masę wykładamy na przygotowany spód. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.
Kiedy masa przestygnie i odrobinę stężeje, wykładamy na nią kremówkę ubitą z fixami, cukrem ( na koniec dodajemy wiórki czeko i delikatnie mieszamy).
Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na całą noc.
Tu najlepiej widać kolor wiśniowej masy...
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2012/08/letni-torcik-straciatella.html