Wykonanie
Bardzo lubię racuchy, jednak pamiętam, że mama zwykle robiła je z
jabłkami. Postanowiłam spróbować czegoś nowego. Jako, że w lodówce była kostka
białego sera, a niedawno kupiłam
suszoną żurawinę na przekąskę, wymyśliłam racuchy z
serem i
żurawiną . Wyszły bardzo pyszne, poczęstowałam nimi babcię i nie mogła wyjść z zachwytu. Racuchy są słodkie, a
żurawina daje kwaskowy posmak. Musicie spróbować.

Składniki:25 dag
białego sera25 dag
mąki5 dag
suszonej żurawiny2
jajka0,5 szklanki
maślanki3 łyżki
cukru lub troszkę mniej1
cukier waniliowypłaska łyżeczka
sodyolejszczypta
soliSuszoną żurawinę namoczyć w wodzie.
Białka oddzielić od
żółtek.
Białka ubić ze szczyptą
soli na sztywno.
Ser,
mąkę,
sodę,
cukry,
żółtka i
maślankę wymieszać dokładnie w mikserze. Dodać delikatnie
białka i wymieszać łyżką. Rozgrzać
olej na patelni i łyżką wykładać ciasto w kształcie placuszków. Wkładać ostrożnie
owoce żurawiny w placuszki- jak na zdjęciu . Delikatnie wciskać widelcem by nie wyleciały. Smażyć na wolnym ogniu, z dwóch stron po kilka minut. Wyjmować racuchy na ręcznik papierowy. Można oprószyć
cukrem pudrem przed podaniem.

Dodam, iż wyczytałam gdzieś, że
żurawina jest bardzo zdrowa.