ßßß
Małe pierniczki już są, więc teraz przyszła kolej na duży piernik. Ten jest bardzo miękki, wilgotny i jak to piernik - bardzo aromatyczny. Ponadto, ma pyszny, kawowy posmak. A do tego wszystkiego, jest naprawdę łatwy do zrobienia.(forma 12x25cm)2 jajka (oddzielnie białka i żółtka)cukier waniliowy150g cukru3/4 szklanki miodu3/4 szklanki mocnej kawy1/2 szklanki oleju400g mąki2 łyżeczki sody oczyszczonej3 łyżeczki przyprawy do piernikaszczypta soliŻółtka utrzeć z cukrem waniliowym i cukrem. Dodawać kolejno miód, gorącą kawę i olej, ciągle miksując. Mąkę wymieszać z sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Dodać do płynnej masy i zmiksować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszać z piernikową masą.Formę wysmarować tłuszczem. Wlać masę i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę - 1 godzinę 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.Smacznego!Życzę Wam wszystkim WESOŁYCH i RODZINNYCH ŚWIĄT!