Wykonanie

Małe pierniczki już są, więc teraz przyszła kolej na duży piernik. Ten jest bardzo miękki, wilgotny i jak to piernik - bardzo aromatyczny. Ponadto, ma pyszny,
kawowy posmak. A do tego wszystkiego, jest naprawdę łatwy do zrobienia.(forma 12x25cm)2
jajka (oddzielnie
białka i
żółtka)
cukier waniliowy150g
cukru3/4 szklanki
miodu3/4 szklanki mocnej
kawy1/2 szklanki
oleju400g
mąki2 łyżeczki
sody oczyszczonej3 łyżeczki
przyprawy do piernikaszczypta
soliŻółtka utrzeć z
cukrem waniliowym i
cukrem. Dodawać kolejno
miód, gorącą
kawę i
olej, ciągle miksując.
Mąkę wymieszać z
sodą oczyszczoną i
przyprawą do piernika. Dodać do płynnej masy i zmiksować. Ubić pianę z
białek ze szczyptą
soli. Delikatnie wymieszać z piernikową masą.Formę wysmarować tłuszczem. Wlać masę i piec w 180 stopniach przez 1 godzinę - 1 godzinę 10 minut, aż patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy.Smacznego!Życzę Wam wszystkim WESOŁYCH i RODZINNYCH ŚWIĄT!